GIKK TIL AKSJON Sharia-rettene i byen Kano og nabostaten Bauchi har til sammen arrestert tolv personer for homoseksuell aktivitet etter Nigeria innførte strengere lovgivning for homofile. Nabahani Usman (bildet) er leder for Sharia-retten ved navn Hisbah i Kano, sier at den nye loven er en «ønsket utvikling». Foto: Amuni Abubakar / AFP Photo / NTB Scanpix
GIKK TIL AKSJON Sharia-rettene i byen Kano og nabostaten Bauchi har til sammen arrestert tolv personer for homoseksuell aktivitet etter Nigeria innførte strengere lovgivning for homofile. Nabahani Usman (bildet) er leder for Sharia-retten ved navn Hisbah i Kano, sier at den nye loven er en «ønsket utvikling». Foto: Amuni Abubakar / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

Homofil mann dømt til 20 piskeslag i Nigeria

Har innført strengere straffer for homofili.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere har blitt arrestert for homofili i Nigeria den siste måneden, etter landet innførte nye og strengere lover for homofili.

Nå har en mann blitt dømt til 20 piskeslag i en islamsk rett i byen Bauchi, for homofil aktivitet som skal ha vært begått for sju år siden.

Tolv personer arrestert Tidligere denne måneden signerte presidenten i Nirgeria, Goodluck Jonathan, strengere lover for homofili som blant annet forbyr homoekteskap, støttegrupper og organisasjoner for homofile og å vise offentlig hengivenhet med noen av samme kjønn i offentlighet.

Like etter ble tolv personer arrestert, anklaget for homofili, skriver BBC.

De fleste byer i Nord-Nigeria har sharia-lovgivning, som betyr at homofili kan straffes med døden ved steining. For mannen som ble dømt til piskeslag, ble det regnet som en formildende omstendighet at den homoseksuelle aktiviteten ble gjort for sju år siden, og at mannen ikke lenger praktiserer homofili.

Mannen ble dømt til 20 piskeslag og fikk en bot på rundt 180 norske kroner. For de elleve andre er saken ennå ikke avgjort, men de risikerer 14 års fengsel.

Føler seg utrygge Forfølgelse av LHBT-personer er utbredt i Nigeria, og Olumide Makanjuola, direktør for Initiative For Equality i Nigeria, sier politiet har lister over mistenkte homofile som de jobber ut ifra. De som blir arrestert av politiet, blir torturert for å oppgi andre homofile, hevder Makanjuola.

 - BRUKT TIL KORRUPSJON:  Olumide Makanjuola, direktør for Initiative For Equality i Nigeria, sa til nyhetsbyrået AP tidligere i januar at loven utnyttes til politikorrupsjon. Menn mistenkt for homofili blir truet med å eksponeres for lokalbefolkningen, hvis politiet ikke får penger, sier Makanjuola. Han sier også at politiet jobber ut ifra en liste med 168 homofile, som de har fått gjennom å torturere og arrestere homofile. Foto: Sunday Alabama / AP Photo / NTB Scanpix
- BRUKT TIL KORRUPSJON: Olumide Makanjuola, direktør for Initiative For Equality i Nigeria, sa til nyhetsbyrået AP tidligere i januar at loven utnyttes til politikorrupsjon. Menn mistenkt for homofili blir truet med å eksponeres for lokalbefolkningen, hvis politiet ikke får penger, sier Makanjuola. Han sier også at politiet jobber ut ifra en liste med 168 homofile, som de har fått gjennom å torturere og arrestere homofile. Foto: Sunday Alabama / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge aktivisten Dorothy Aken'Ova er det over 168 menn på listen.

Flere forkjempere for homofiles rettigheter har uttrykt at de føler seg utrygge etter en nye loven ble innført.

 - Den har potensiale til å oppfordre til vold mot LHBT-personer, sa direktøren av den nigerianske organisasjonen Queer Alliance rights group, Rashidi Williams, da loven ble debattert i fjor.

Men det er ikke bare i Nigeria at det nå innføres strengere straffer for homofili.

Over hele verden Parlamentet i Uganda vedtok før jul en lov som gjør at homofili kan straffes med opp mot livstid i fengsel. Lovforslaget ble først lagt fram med dødsstraff som strafferamme, men den innførte loven gir fengselsstraffer for alle som dømmes for homofili. I tillegg kan personer som ikke melder fra om andres homofile praksis til politiet innen 24 timer, få straff.

I tilfeller der homofile er dømt for homofili tidligere, kan en ny dom bety livstid i fengsel.

Også i Russland og India har det den siste tiden rast debatter om homofili. I Ohio i USA har det vært heftige debatter, etter en dommer bestemte at å nekte homofile å gifte seg, strider mot grunnloven.

 - FØLER MEG UTRYGG:  Da loven ble diskutert i fjor, sa direktøren av den nigerianske organisasjonen Queer Alliance rights group, Rashidi Williams, at han ikke føler seg trygg i Nigeria lenger. - Den har potensiale til å oppfordre til vold mot LHBT-personer, sier Williams i et intervju med AFP. Foto: Pius Utomi Ekpei / AFP Photo / NTB Scanpix
- FØLER MEG UTRYGG: Da loven ble diskutert i fjor, sa direktøren av den nigerianske organisasjonen Queer Alliance rights group, Rashidi Williams, at han ikke føler seg trygg i Nigeria lenger. - Den har potensiale til å oppfordre til vold mot LHBT-personer, sier Williams i et intervju med AFP. Foto: Pius Utomi Ekpei / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer