Homofil nektes testamentert arv

Etter å ha brutt kontakt med mannen da han sto fram som homofil på midten av 80-tallet, gikk mannens familie til sak mot kjæresten som arvet alt da 36-åringen døde av AIDS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå har Stavanger byrett erklært testamentet gyldig. Kjæresten arvet alt - i utgangspunktet rundt 400 000 kroner, skriver VG.

- Dette har vært en forferdelig tid, sier den 40 år gamle gårdbrukeren fra Egersund om kjærestens vonde død i april 1999 og den påfølgende rettssaken nå i desember.

Paret var sammen i ni måneder før 36-åringen døde. 40-åringen var skilt da han traff sin avdøde kjæreste.

Fortalte ikke om HIV-smitte

Kjæresten fikk diagnosen AIDS i 1999, og innrømmet da at han ikke hadde fortalt noen om HIV-smitten. Da han ble dårligere, ble det satt opp et testamente der det står at kjæresten skulle arve alt. Samtidig kom 40-åringens søster til Stavanger.

- Hun tok over styringen og fikk oppnevnt seg selv til hjelpeverge. Da familien fikk vite om testamentet fikk jeg beskjed om å dra til helvete og ble regelrett kastet ut av sykehuset. Familien forsøkte også å flytte den døende til hjemstedet sitt, men det fikk namsretten stoppet, sier 40-åringen til VG.

Da det gikk mot slutten en drøy måned senere fikk han beskjed om at han kunne få se sin døende kjæreste mot at han tilintetgjorde testamentet.

- Det nektet jeg å gå med på, men jeg fikk likevel se ham alene en halvtime dagen før han døde.

Noen uker etter begravelsen i Sandefjord kom stevningen fra Stavanger byrett der familien krevde testamentet kjent ugyldig. Deres advokat opplyser at hans klienter ikke ønsker å kommentere saken, men at den er anket.

I ettertid hevder 40-åringen å ha blitt truet på livet. Selv mener han truslene kommer fra personer et av familiens vitner i testamentstriden står bak. Vitnet har kjøpt deler av dødsboet, men nekter å gjøre opp for seg. Politiet etterforsker saken, og namsretten har tatt pant i boligen til mannen.