Homofil skaper kirke- strid

Valget av forsker Arne Grønningsæter (46) til Oslo Bispedømmeråd skaper ny strid og raseri i Den norske kirke. Grønningsæter har stått åpent fram med sin homofile legning, og arbeider aktivt for å bedre de homofiles kår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg regner med sterke reaksjoner på dette valget. Mange har fryktet at han skulle bli valgt, sier Gunnar Prestegård.

- Det vil åpenbart vanskeliggjøre kampen innad i Kirken når det gjelder Kirkerådets vedtak fra i fjor om at homofilt samliv strider mot Guds ord og at samlevende homofile ikke kan ha vigslede stillinger i Kirken, sier han.

Positivt

- Jeg ser det som positivt å få åpne homofile inn i slike sammenhenger, og mener det er viktig å synliggjøre det som mange oppfatter som et problem, sier Arne Grønningsæter. Han er leder ved internasjonal avdeling i forskningsstiftelsen FAFO.

Valget på medlemmer til Bispedømmerådet har foregått i bispedømmets 69 menighetsråd, som består av til sammen 496 medlemmer.

Rådet består av fire lekmedlemmer, som ved siden av Grønningsæter er Gunnleik Seierstad, Jorun Kapstad, og Lise Vislie. I tillegg kommer tre vigslede medlemmer, som er Caspar Thomassen, Peder Nustad og Oslo-bispen.

- Naturlig

Dagbladet kunne i går fortelle Grønningsæter nyheten om at han var valgt.

- Dette var morsomt. Noen oppfatter øyensynlig dette som et problem. Jeg opplever det som naturlig. Jeg har stilt opp som kandidat til et verv jeg er kvalifisert for, og jeg er valgt, sier han.
Han legger ikke skjul på at han vil arbeide aktivt for å få omgjort Kirkerådet omstridte vedtak når det gjelder de homofiles stilling, som han finner nedverdigende og galt.

Slik får han åpenbart kraftig motstand og reaksjoner fra de konservative kretser i Kirken.

Nyvalgt medlem av Bispedømmerådet, Gunnleik Seierstad, er generalsekretær i Det norske bibelselskap. Han vil ikke kommentere valget av Grønningsæter, og begrenser seg til dette:

- Jeg er valgt til et tillitsverv og får gjøre jobben. Det betyr at jeg vil stå for mine synspunkter, som ikke er sammenfallende med Grønningsæters.

<B>STRID:</B> Nyvalgt medlem av Oslo Bispedømmeråd. Arne Grønningsæter, møtes med kraftige reaksjoner fordi han er homofil.