Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Homofile er motbydelige. Jeg visste ikke hva de drev med inntil nylig. Det er forferdelig

Ugandas president om homofile etter at han signerte omstridt, ny lov mot homofili.

SIGNERTE ANTIHOMO-LOV: Ugandas president Yoweri Museveni undertegnet i går en kontroversiell lov som innebærer at homofile risikerer livsvarig fengsel. Foto: EPA/Ronald Kabuubi/NTB Scanpix
SIGNERTE ANTIHOMO-LOV: Ugandas president Yoweri Museveni undertegnet i går en kontroversiell lov som innebærer at homofile risikerer livsvarig fengsel. Foto: EPA/Ronald Kabuubi/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ugandas president Yoweri Museveni undertegnet i går en kontroversiell lov som innebærer at homofile risikerer livsvarig fengsel. Det skjedde foran internasjonale medier for å demonstrere Ugandas uavhengighet stilt overfor vestlig press, ifølge en talsmann.

- Motbydelige Nå forteller Museveni hva han selv tenker om homofile i et intervju med CNN.

- De er motbydelige. Hva slags mennesker er de? Jeg visste ikke hva de drev med. Jeg ble nylig fortalt at det de driver med er forferdelig. Det er motbydelig, sier Museveni i intervjuet.

- Men jeg kunne ha ignorert det dersom det var bevis om at det er sånn han var født. Nå er ikke beviset her, sier han videre.

Museveni blir i intervjuet spurt om hva han tenker om folk som mener staten ikke bør blande seg inn i hvem dem skal elske eller ha sex med.

- Det er ikke staten, men samfunnet, svarer presidenten.

- Men du signerte loven? påpeker reporteren.

- Ja, men jeg handler på vegne av samfunnet.

- Ikke bland dere inn Museveni kommer deretter med kritikk mot det vestlige samfunnet, som har blandet seg inn og fordømt loven. Norge, Danmark og Sverige fordømmer loven, i tillegg til å holde tilbake bistand.

- Jeg vil be europeerne og vestlige holde seg unna. Respekter afrikanske samfunn og deres verdiene. Hvis du er uenig, ikke si noe. Hvis vi tar feil, bør vi finne ut av det selv. På samme måte som vi ikke blander oss inn.

President Museveni har blitt enda mer populær i Uganda etter at han signerte loven, og i CNN-intervjuet blir han konfrontert med spørsmål om at dette handlet mest om politikk og valget i 2016.

- Absolutt ikke. Det er ikke min intensjon. Min intensjon handlet om sannheten og fakta, og hva som er bra for dette landet og samfunnet vårt.

Kutter 50 millioner Norge har siden Museveni kom til makta i 1986 gitt landet rundt seks milliarder kroner i bistand. De siste åra har bistanden ligget på rundt 400 millioner kroner i året.

Utenriksminister Børge Brende sier at de nå vil holde tilbake 50 millionene, samtidig som støtten øker til menneskerettighets- og demokratiforkjempere i Uganda.

- Loven bryter med grunnleggende menneskerettigheter og med Ugandas grunnlov. Den vil forverre situasjonen for en allerede utsatt gruppe og kriminalisere enkeltpersoner og organisasjoner som arbeider for seksuelle minoriteters rettigheter, sier utenriksminister Børge Brende (H).

- Vi har gjennom flere år sett en negativ utvikling i menneskerettssituasjonen i Uganda. Vi frykter i likhet med lokale organisasjoner at loven vil føre til forfølgelse av seksuelle minoriteter i landet. Ugandas myndigheter har ansvaret for å beskytte alle minoritetsgrupper mot forfølgelse og overgrep, men nå går de i motsatt retning, sier utenriksministeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!