Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Homofile får ikke gi blod

Innvandrere fra Botswana, hvor fire av ti har hiv, får gi blod i Norge. Homofile nordmenn, hvorav seks av tusen har hiv, får ikke gi blod.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en klar forskjellsbehandling og stigmatisering av homofile, sier tidligere stortingsrepresentant Anders Hornslien (32), som har vært gift i sju år og hatt samme kjæreste i femten. Likevel vil ikke Blodbanken ha blodet hans. Han er nemlig gift med en mann, og som alle homofile utelukket fra å gi blod - på livstid.

I dag får verken homofile eller innvandrere gi blod. Men ei arbeidsgruppe fra Sosial- og helsedirektoratet vil nå at innvandrere som har bodd i Norge siste tre år skal få gi blod.

- Innvandrere var utelukket som blodgivere for å beskytte pasienter mot smitte. Nå har vi så gode muligheter for å sjekke om det er smittestoffer i blodet, at ei ekspertgruppe har kommet fram til at reglene kan endres, sier leder for arbeidsgruppa, Tor Hervig ved Blodbanken på Haukeland Universitetssykehus.

Men regelendringen gjelder ikke homofile. Det mener leder i Landsforeningen for Lesbisk og Homofil frigjøring, Tore Holte Follestad, «lukter av fordommer».

- Den største gruppa som smittes av hiv i dag er ikke homofile, men innvandrere, sier han.

Ifølge Hervig er det ikke sjekket om homofile blodgivere faktisk vil bety økt risiko for pasientene.

IKKE BRA NOK: Anders Hornslien (32) har vært gift i sju år og hatt samme kjæreste i femten år. Likevel vil ikke Blodbanken ha blodet hans, fordi han er gift med en mann.