Homofile kan adoptere stebarn

Barne- og familiedepartementet åpner for stebarnsadopsjon: Registrerte partnere skal få adoptere hverandres barn. - Et langt skritt fremover, mener Anders Hornslien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget åpner for at man kan adoptere partnerens biologiske barn eller vedkommendes adoptivbarn, melder NTB.

- Det skulle bare mangle at forslaget kom. Dette betyr at barn som vokser opp, er sikret stabilitet, sier Anders Hornslien. Selv var han den første stortingsrepresentanten som inngikk partnerskap med kjæresten.

- Hvis det skulle skje noe med den ene forelderen, så er de sikret rett til å bli hos den andre omsorgspersonen. Dette handler ikke bare om homofiles og lesbiskes rettigheter, men om barns rettigheter.

- Hva med adopsjon fra utlandet?

- Vi er vant til å ta et skritt av gangen. Men jeg tror nordmenn er modne for like rettigheter og likhet for loven, sier Hornslien optimistisk.

Må sikre barna

Barne- og familieminister Karita Bekkemellom Orheim er glad for at forslaget sendes ut på høring.

- Høringsfristen er 1.mars. Jeg kan ikke tro at vi skal møte motstand mot dette forslaget på Stortinget, sier hun.

- Vi er nødt til å innse at mange barn lever under slike forhold. Dette handler om å sikre dem juridisk og økonomisk.

Et unntak fra fra forslaget blir adoptivbarn fra utlandet. Årsaken er at ingen av landene som norske adopsjonsforeninger har formidlingstillatelse i, tillater adoptivforeldre av samme kjønn.

Belgia har allerede planlagt å tillate at homofile adopterer, og i Nederland er loven vedtatt. Dersom forslaget skal bli godkjent på Stortinget, må adopsjonsloven og partnerskapsloven endres.