Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Homofile menn ble fengslet og tvunget til analundersøkelser

I Tunisia.

ULOVLIG: I Tunisia er det en egen lov som forbyr menn å ha seks med andre menn. Foto: Kham/ Reuters / Scanpix
ULOVLIG: I Tunisia er det en egen lov som forbyr menn å ha seks med andre menn. Foto: Kham/ Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I desember i fjor ble den tunisiske Kvartetten for nasjonal dialog tildelt Nobels Fredspris i Oslo.

Begrunnelsen var blant annet kvartettens avgjørende bidrag til byggingen av et pluralistisk demokrati i Tunisia i kjølvannet av revolusjonen i 2011.

I går kom menneskerettighetsorganisasjonen Human Right Watch ut med en rapport der de fordømmer Tunisia etter at sju av landets menn er blitt dømt for å ha brutt loven som forbyr sex mellom menn.

Undersøkt under tvang Organisasjonen hevder at mange av mennene har blitt slått, ydmyket og tvunget til å gjennomgå analundersøkelser.

Human Rights Watch hevder i sin rapport til at leiligheten til seks tunisiske studenter ble raidet av politiet i desember, etter anklager om at studentene begikk seksuelle handlinger. Ifølge en politirapport som organisasjonen refererer skal myndighetene ha fått tips om at huset ble benyttet av homofile, heter det i rapporten, som også siteres av Independent

Mennene i huset skal ha blitt banket opp og utsatt for fornærmelser, før de ble tatt med til et sykehus der det ble under tvang ble foretatt analundersøkelser av dem, hevder organisasjonen.

- Jeg var den første til å gå inn i rommet der legen var. jeg spurte ha, om hva han skulle teste meg for. Han svarte at det var en jomfru-test. Jeg sa til leget at jeg ikke ville foreta en slik test, men da ropte politimannen til meg: «Respekter legen!» Jeg svarte at jeg respekterte ham, men nektet å få testen utført, sier en av studentene, ifølge Human Rights Watch.

- Smertefullt Organisasjonen henviser i sin rapport til at tvungen analeksanimasjon er forbudt i henhold til torturkonvensjonen.

- Deretter tok politimannen meg med ut i hagen og slo meg. Han slo meg i ansiktet og dyttet meg i skulderen og sa «Du skal ta testen.» (...) Deretter førte politimannen meg tilbake på rommet til legen og sa «Han vil ta testen,» hevder mannen videre.

Studenten hevder videre at legen da utførte analundersøkelsen, at han benyttet medisinsk utstyr til dette og at det var smertefullt.

- Et stykke å gå Mennene ble dømt til tre års fengsel for å ha brutt homofililoven. Da dommen mot mennene kom i fjor vinter ble kjennelsen forsvart av Tunisias innenriksdepartement, skiver NRK.

I sin omtale av fjorårets fredsprisvinner påpekte Oslosenteret at homofili fremdeles er forbudt i Tunisia:

«Grunnloven er et viktig fundament, og videre må arbeidet med å implementere de demokratiske verdiene fortsette. I Tunisia praktiserer fremdeles dødsstraff, homofili er forbudt og «angrep på det hellige» forbys - her har Tunisia fremdeles et stykke å gå», skrev senteret på sine nettsider.

Hele Norges coronakart