Homofile og lesbiske uønsket på restaurant

Homofile og lesbiske gjester er erklært uønsket på restauranten Phileas Fogg i Arendal. Innehaveren hevder de skremmer bort andre kunder. - Jeg har ikke personlig mot alle homser og lesber, men de har snakka høylytt om sex offentlig, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I flere måneder har en liten gruppe homofile og lesbiske brukt andre etasje på restauranten som samlingssted. Men nå sier daglig leder ved Phileas Fogg, Thomas Watering, stopp. Han hevder at flere store bedriftskunder nekter å bruke restauranten fordi den har fått et homserykte, skriver

Agderposten.

- Ikke noe imot homofile

Watering sier han forstår at utkastelsen kan virke urettferdig, og sier at han personlig ikke har noe imot homofile.

Til Dagbladet.no oppgir han to grunner for å utestenge gjestene: Oppførselen deres og ryktene på byen om at det er mange homofile på Phileas Fogg.

- Det går et rykte om at det er mange homser her, folk tror at det er veldig mange homofile og lesbiske her. Da må jeg gjøre noe med det, sier han til Dagbladet.no.

- Alt bunner ut i et økonomisk motiv for oss. Jeg har endel sto re kunder som ikke vil bruke oss fordi de må gå forbi når menn kliner. Det er episoder som er ubehagelig for gjestene mine. Jeg har ikke noe mot homser og lesber, men de har ytra sine meninger offentlig: De har snakka om sex offentlig, sier Watering, og legger til:

- De har snakka om hvordan de har sex med hverandre. Slik kan jeg ikke ha det. Sex er et tabuemne og har alltid vært det. Jeg snakker ikke om det, ikke offentlig. Folk vil ikke bruke oss på grunn av at sex er et ømfiendtlig tema.

- Har du lov til å utestenge homofile på grunn av rykter på byen?

- I utgangspunktet kan jeg nekte hvem som helst adgang.

- Men ikke av hvilken som helst grunn?

- Jeg har ikke nekta dem adgang på grunn av legning.

Gått over streken

Watering mener flere av stedets homofile gjester i lang tid har gått over streken med sin oppførsel.

- Jeg har flere ganger vært nødt til å be homofile men n ta med seg kliningen sin på utsiden. Dette er ikke noe annerledes dersom et heterofilt par gjør det samme, sier Watering.

Han mener flere av de homofile gjestene er ute etter å provosere.

- Jeg har ikke sett de lesbiske kline med hverandre, men de tar på hverandre, og folk føler seg støtt. Jeg har ikke utestengt noen, jeg har bedt dem finne et annet sted å gå og sagt at «jeg kan ikke ha dere her når dere ikke kan oppføre dere».

Leder i det nystartede lokallaget av Landsforeningen for Lesbiske og Homofile i Aust-Agder (LLH), Lise-Marie Bygland (19), reagerer kraftig og hevder dette er diskriminering på grunn av seksuell legning. Hun sier at verken hun eller LLH kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen.

- Klining upassende

Phileas Fogg har restauranter i Kristiansand, Trondheim, Stavanger og Arendal. Daglig leder i Trondheim, Dag Braathen, ønsker alle gjester velkomne.

- Jeg tviler på at de har m ent å ha forbud mot homofile og lesbiske restaurantgjester. Det er heller spørsmål om noen ikke har oppført seg som restaurantgjester, sier han.

- Vi nekter selvfølgelig ingen adgang her. Det er egentlig et utrolig teit spørsmål, nesten så dumt at det ikke burde stilles.

- Er det greit hvis to menn kliner?

- Jeg vil ikke oppfordre til det. Det er teit hvis et hetero-par kliner også. Da kan de gå på en fjortis-restaurant.

«Er dette en spøk?»

Da Dagbladet.no ringte Ragnar Kristiansen, som er aksjonær og styreformann i Phileas Fogg-restaurantene, i dag tidlig, hadde han ennå ikke hørt om saken.

- Dette må jeg undersøke før jeg kan kommentere det nærmere, men det høres helt utrolig ut. Dersom dette er sant har jeg ikke ord for det. Vi lever jo i 2001 og 2002, og dette er jo holdninger som hører hjemme for tjue år siden, sier han til Dagbladet.no.

Kristiansen presiserer at restauranten i Arendal er en franchise-restaurant som låner Phileas Fogg-navnet, men som driver selvstendig næringsvirksomhet.

FÅTT NOK: Thomas Watering har fått nok av de homofiles oppførsel. - Det går rykter om at det er mange homofile og lesbiske her, sier han.
MÅ BLI PÅ UTSIDEN:</B> Eireen Evensen (20) og Lise-Marie Bygland (19) fra LLH i Aust-Agder må finne seg et annet sted å gå. På Phileas Fogg er de ikke velkomne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer