FORESLÅR KJØNNSNØYTRAL EKTESKAPSLOV: Annika  Qarlsson fra Centern flankert av Johan Pehrson fra Folkpartiet ( til venstre) og Lars Lindblad fra Moderaterna under onsdagens pressekonferanse om lovforslaget om å innføre kjønnsnøytral ekteskapslov fra 1. mai i Sverige. 
Foto Bertil Ericson / SCANPIX
FORESLÅR KJØNNSNØYTRAL EKTESKAPSLOV: Annika Qarlsson fra Centern flankert av Johan Pehrson fra Folkpartiet ( til venstre) og Lars Lindblad fra Moderaterna under onsdagens pressekonferanse om lovforslaget om å innføre kjønnsnøytral ekteskapslov fra 1. mai i Sverige. Foto Bertil Ericson / SCANPIXVis mer

Homofile skal få gifte seg i Sverige

Regjeringspartiene har lagt fram lovforslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av regjeringspartiene i Sverige har lagt fram et lovforslag om innføre kjønnsnøytral ekteskapslov fra 1. mai.

- Jeg og mange med meg ser fram til å dra i bryllup i sommer hvor kjærligheten står i fokus og ikke kjønnet, sa Annika Qarlsson fra Centern på en pressekonferanse onsdag.

Lovforslaget innebærer at man fortsatt skal kunne velge mellom borgerlig og kirkelig bryllup, og at prester vil kunne avslå å vie homofile par.

Også Moderaterna og Folkpartiet har vært med på å utforme det nye forslaget. I tillegg er de tre opposisjonspartiene tilhengere av homofile ekteskap, og det vil bli gjort forsøk på å komme fram til et felles lovforslag.

Kristdemokraterna er det eneste partiet i Riksdagen som ikke ønsker en kjønnsnøytral ekteskapslov. Partiet hadde foretrukket at begrepet ekteskap tas ut av lovgivningen, og at både homofile og heterofile par i stedet registrerer sine giftermål hos myndighetene.

(NTB)