FORFULGT: Homofili forbys ikke i Egypt. Likevel har 33 homofile blitt arrestert på grunn av sin seksuelle legning den siste måneden. Amnesty beskriver saken som en heksejakt. Foto: Reuters / Mohamed Abd El Ghany / NTB Scanpix
FORFULGT: Homofili forbys ikke i Egypt. Likevel har 33 homofile blitt arrestert på grunn av sin seksuelle legning den siste måneden. Amnesty beskriver saken som en heksejakt. Foto: Reuters / Mohamed Abd El Ghany / NTB ScanpixVis mer

Forfulgt på grunn av legning:

Homofile tvinges til tarmundersøkelser

Siden den 25. september har 32 menn og en kvinne blitt arrestert for å være homoseksuelle i Egypt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selv om homofili ikke forbys i egyptisk lovgiving, har forfølgelsen av homofile vært utbredt i det nordafrikanske landet. Bare de siste dagene har 22 personer blitt arrestert i det Amnesty kaller «en systematisk forfølgelse av homofile, bifile og transpersoner».

Det var Ekstrabladet som først omtalte saken om at minst fem av de arresterte mennene har blitt undersøkt i endetarmen for å bekrefte hvorvidt de har hatt analt samleie med andre menn.

- Fullstendig uholdbart

Overlege Henrik Harling fra Bispebjerg Hospital mener metoden er fullstendig uholdbar.

- Det er ingen sjanse for at man ved en analundersøkelse kan teste om noen er homoseksuelle eller ikke. Det er helt useriøst, sier han til Ekstrabladet.

Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty International Norge, sier til Dagbladet at arrestasjonene, som skjer på bakgrunn av kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, i seg selv er problematisk, men at endetarmsundersøkelsene forverrer situasjonen.

- Undersøkelsene, som utføres av politimenn i tjeneste, tilsvarer voldtekt og er dermed en form for tortur. Det er en stor bekymring, og det er viktig at egyptiske myndigheter umiddelbart stanser bruken av slike undersøkelser.

Kaatee sier handlingene er en måte å straffe lesbiske, homofile og transpersoner på for å skape en frykt blant dem.

- Ved å straffe homofile eller antatt homofile menn på denne måten viser politiet at kjønnsminoriteter er rettsløse og at de kan utsettes for hva som helst. Det er en måte å holde homofile nede på, som brukes til skrekk og advarsel. Undersøkelsen har ingen hensikt bortsett fra å ydmyke ikke bare den enkelte som utsettes for overgrepet, men gruppen som helhet. Det er derfor det er så farlig, sier hun.

De som tiltales, dømmes ifølge Kaatee ofte for moralsk avvik og oppfordring til seksuelt avvikende atferd. Likevel kan ikke undersøkelsene brukes i retten. Derfor mener hun de utelukkende gjennomføres for å nedverdige, ydmyke og straffe de som er arrestert.

- Resultatet av slike undersøkelser kan ikke brukes til så veldig mye. Det kan ikke brukes som bevis i en rettssak siden det er frembrakt ved bruk av tortur. Dette ville i så fall være i strid med sentrale prinsipper i FNs Konvensjon mot tortur, sier Kaatee, som mener situasjonen er et brudd på menneskerettighetene.

- Situasjonen de opplever strider med menneskerettighetslovene og ytringsfriheten i landet fordi folk fengsles for å ytre seg og forfølges for sin seksuelle legning. Ingen bør arresteres for det. Det strider mot retten til privatliv, noe myndighetene ikke har noen ting med å gjøre.

Fengselsstraff på seks år

En av de anholdte har allerede blitt dømt til seks år i fengsel på grunnlag av en lov som ellers har til formål å straffe kjøp av seksuelle tjenester og «umoralske handlinger».

Amnesty beskriver saken som den verste heksejakten mot homofile siden 52 menn i 2001 ble anholdt under en razzia på en homofil nattklubb i Egypt.