Homofile vil adoptere

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Tidligere statsråd Grete Knudsen har fått årsmøtet i Hordaland Arbeiderparti med på et vedtak som sidestiller lesbiske og homofile med heterofile når det gjelder retten til å bli vurdert som mulig adoptivmor eller far. Vedtaket åpner for en kamp som kan bli like hard som den som førte til at Stortinget vedok partnerskapsloven i 1993.
  • Det hersker full splittelse i Arbeiderpartiet i adopsjonssaken. Nestleder Jens Stoltenberg har allerede erklært seg uenig i vedtaket som kommer opp på partilandsmøtet til høsten. Vi har også barneminister Valgerd Svarstad Hauglands ord for at KrFs motstand mot partnerskapsloven ikke minst handler om frykten for at kravet fra lesbiske og homofile om å få adoptere, kan bli møtt med stadig større forståelse i samfunnet.
  • Vedtaket i Hordaland er nettopp et tegn på at våre holdninger til lesbiske og homofile er i hurtig og positiv forandring. I vedtaket går det fram at seksuell identitet og samlivsform hos adopsjonssøkere ikke må stå i veien for barnets mulighet til å oppnå trygghet og omsorg. Det er hensynet til barnets beste som skal telle. Vi er derfor enige i at andre enn heterofile par skal få anledning til å søke om å bli vurdert som egnet som adoptivforeldre. Men det må ikke oppfattes som en støtte til en utvikling der foreldreskap anses som en grunnleggende rettighet.
  • Kjærlighets- og omsorgsevnen kan ikke være knyttet til seksuell identitet og samlivsform. Vi har allerede åpnet for at enslige kan få adoptere på særlige vilkår. Stadig flere barn bor i dag hos mødre som lever i lesbiske parforhold, og homofile menn blir fedre til barn de også har omsorg for. Da er det rimelig at andre enn heterofile får anledning til å adoptere sin partners barn, når betingelsene ligger til rette.
  • I Norden er det bare Island som har innført bestemmelser i sin partnerskapslov som gir homofile samboere anledning til å adoptere partnerens barn. Det er et fornuftig neste skritt i riktig retning.