Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Homofile Yousef (30) frykter for livet ved retur til Russland

Flyktet fra «dødsdom» i hjemlandet Irak. Lever i skjul i Oslo.

FRYKTER FOR SITT LIV: Irakiske Yousef frykter for livet om han blir returnert. Her sammen med  Thee Yezen Al-obaidee ( t.h) . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FRYKTER FOR SITT LIV: Irakiske Yousef frykter for livet om han blir returnert. Her sammen med Thee Yezen Al-obaidee ( t.h) . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 30 år gamle Yousef fra byen Diyala, øst for Bagdad i Irak, kom til Norge og Storskog fra Russland 5.oktober i fjor. Da hadde han lagt bak seg en reise som gikk via både Georgia og Russland.

Vi treffer Yousef på en café i Oslo sentrum der han gir oss sin versjon av livet på flukt. 

Yousef er ikke hans egentlig navn, det er et pseudonym. Han tør ikke oppgi si egentlige navn av frykt for å bli sporet opp.

Han lever i skjul i en leilighet i Oslo, i frykt for å bli uttransportert til Russland av norske myndigheter. Han er nemlig en av dem som skal sendes tilbake til Russland.

Tatt på fersken
Historien starter for 15 år siden da Yousef var 15 år og han og en annen gutt ble tatt på fersken på skolen da de befølte hverandre. Det var starten på omfattende mishandling og spotting fra familie og andre i hjembyen. Yousef viser frem flere arr mens han deler sin historie. Både faren og brødrene mishandlet ham.

- Jeg bragte skam over familien, forteller han til Dagbladet.

Etter en tids kontinuerlig mishandling roet det seg ned, men da Yousef igjen ble tatt på fersken med en mann i 2008, blusset det opp igjen.

I Yousefs hjemtrakter er homofili ensbetydende med døden. Ifølge Yousef hadde den lokale klanen bestemt at han skulle halshugges. Moren hans ga ham beskjed om at han måtte rømme.

I flere år bodde han med falske papirer, i skjul for familien, i Kurdistan, men måtte rømme da han fikk beskjed om at noen skulle ha funnet ut hvor han bodde. Faren utlovet en dusør til dem som brakte Yousefs blodige skjorte hjem til ham.

I 2013 tok Yousef seg til Georgia.

- Myndighetene der fortalte meg at de ikke tok imot noen, forteller Yousef.

Han forsto at han måtte videre, og fikk hjelp fra venner i Irak til å komme seg til Russland og St.Petersburg. Der begynte på en skole som utstedte et visum til ham, med varighet på ett år. Legningen sin holdt han skjult på grunn av homolovgivningen i Russland.

Ble banket opp
Yousef forsøkte å få kontakt med noen som forstod hans situasjon, andre homofile, på nettet, men endte opp med å bli banket opp av tre menn.

- Neste gang dreper vi deg, sa de, forteller Yousef.

Skolen han gikk på var heller ikke helt lovlig og ble stengt av myndighetene da visumet hans var i ferd med å gå ut.

Han kom da i kontakt med en mann som for 3000 dollar hjalp ham til Murmansk, og videre over grensen til Norge.

Rømte
I Norge har han vært innom flere mottak, sist i Kristiansand. Der fikk han beskjed om at han skulle sendes tilbake til Russland, og for en uke siden rømte han.

- Hvis jeg blir sendt tilbake til Russland så betyr det bare en ting; deportering til Irak. Hjembyen min er under irakisk styre, men IS hadde kontroll før. Så hva skal jeg gjøre? Skal jeg dra tilbake til dem som vil drepe meg, også står IS rett utenfor bygrensene? spør Yousef.

- Hva håper du for framtida?

- Jeg har bare et lite ønske. Jeg ønsker å bli her, og å få et lite sted å bo, sier Yousef.

BLE TATT PÅ FERSKEN: Da irakiske Yousef ble tatt på fersken som 15-åring da han befølte en annen gutt, startet åresvis med omfattende mishandling og spotting av hans familie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BLE TATT PÅ FERSKEN: Da irakiske Yousef ble tatt på fersken som 15-åring da han befølte en annen gutt, startet åresvis med omfattende mishandling og spotting av hans familie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media