Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Homofiles livskvalitet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Hver femte unge lesbiske kvinne og hver sjuende unge homofile mann har forsøkt å ta sitt eget liv, ifølge en rapport fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA). De homofile og lesbiske har langt oftere psykiske problemer og opplever sin egen helse som dårligere enn resten av befolkningen. Resultatene kan synes overraskende, sett i lys av den positive endringen som har skjedd i samfunnets holdning til homofili, og på bakgrunn av de homofiles levekår.
  • De homofile har kommet nesten helt ut av skapet, ifølge NOVA-rapporten. De aller fleste har et godt forhold til sin familie, og de fleste er åpne om sin seksuelle orientering overfor omgangskretsen og på arbeidsplassen. De 3000 som inngår i undersøkelsen, er en ressurssterk gruppe. Nesten tre ganger så mange som i befolkningen som helhet, har høyere utdanning. Inntektsnivået er høyt, de er mer kulturelt interesserte og lever et mer aktivt liv enn gjennomsnittet av befolkningen.
  • Når mange homofile likevel har et traumatisk liv, er det et uttrykk for at de fortsatt opplever seg usynliggjort og utstøtt. Unge homofile har få forbilder når de skal forme sitt eget selvbilde. Og en del opplever også i dag å bli diskriminert, ikke bare i kirken. Kort sagt: En gruppe som bærer på en lang historie med diskriminering, fornekting og fortiing, reiser ikke ryggen i løpet av to tiår.
  • Fra samfunnets side kan en del gjøres for at det skal bli lettere for ungdom å erkjenne en homofil legning og å leve med denne. Skolen er kommet kort i å alminneliggjøre og synliggjøre homofili. Og helsevesenet er ikke nok oppmerksom på at det kan være her skoen trykker, når ungdom har psykiske problemer.
  • Men de homofile miljøene bør også gå i seg selv. Det er et svært høyt forbruk av alkohol og av illegale rusmidler blant homofile, noe som skader så vel den fysiske som den psykiske helsa. Og kanskje får av og til omgivelsenes fordommer skylda for eksistensielle og psykiske problemer som egentlig har andre årsaker.