Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Homofili er ikke-tema i jaktlagene

Homofile jegere sier til magasinet Villmarksliv at de tier om sin legning rundt leirbålet

TIER OM HOMOFILI:I en artikkel i magasinet Villmarksliv påstås det at det finnes få åpne homofile blant norske elgjegere.
Foto:  Gorm Kallestad  / SCANPIX .
TIER OM HOMOFILI:I en artikkel i magasinet Villmarksliv påstås det at det finnes få åpne homofile blant norske elgjegere. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Journalist Aleksander Bergan i Villmarksliv sier til Dagbladet at det var vanskelig å få homofile jegere til å stå fram i artikkelen han har på trykk i magasinet som er i salg nå.

- Jeg brukte de kanalene jeg har og det tok sin tid før jeg fikk fatt i folk som ønsket å stille opp i denne saken. Selv tidligere profilerte homofile meningsytrere valgte noe overraskende å la være å uttale seg. For meg så virker dette som et veldig betent tema, sier Bergan.

- Jeg tror det siste stedet du finner åpne homofile er blant norske elgjegere, sier Tor Bach til Villmarksliv.

- Pliktløp Tor Bach er generalsekretær i den flerkulturelle fritidsorganisasjonen Wild X, som har som utgangspunkt å åpne opp friluftslivet for nye grupper. De har medlemmer med bakgrunn i rundt 50 ulike nasjoner, og skiller bevisst ikke mellom religioner, kjønn og legninger.

De fremmer tradisjonelt friluftsliv som fisking, jakt, bærplukking og fjellturer, og har som kanskje den eneste friluftsorganisasjon
i landet en nedfelt politikk mot diskriminerende språkbruk blant sine medlemmer.

Tor Bach sier at han oppfatter slike tiltak hvor man skal inkludere andre enn hvite, heterofile menn mer som et pliktløp.

- Hovedproblemet er at det finnes ingen inkluderende holdning eller en inkluderende tone. Og det å angripe omgangstonen
og holdningen er vanskelig, om ikke umulig, sier Bach.

- Aldri diskutert Samtidig har han liten tro på at jegermiljøet vil forandre seg med det første.

- Det norske jegermiljøet er noe av det tyngste i verden å forandre på. I den grad de vil forandre noe, dreier det seg om å få vekk blyforbudet og å utrydde ulven.

- Aksepten for å snakke nedlatende om alle unntatt den hvite, heterofile mannen gjør at det blir veldig trangt rundt leirbålet. Det blir dårlig plass for dem som ikke oppfyller de kriteriene. Og det er klart at denne holdningen og omgangstonen er et problem, men dette har aldri vært diskutert på noen måte, verken i Norges Jeger- og Fiskerforbund eller andre steder, sier Bach.

Informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) sier til Dagbladet at jegere er moderne mennesker som omgås homofile som andre i samfunnet.

- Vi har ingen problemer med det. De er hjertelig velkomne i vårt miljø, sier han.

- Normale mennesker NJFF har ingen planer om å ta opp denne saken i organisasjonen.

- De homofile er en liten gruppering, og det må være mulig å ta den ballen direkte i stedet for å løfte det opp som en generell problemstilling. Jegere er normale mennesker som lever i det offentlige, og som omgås homofile i hverdagen. Så NJFF kommer ikke til å løfte denne saken på noen måte. Da måtte det være noen som tok initiativ til det, men jeg kan liksom ikke helt se behovet for det. Vi har et slagord i NJFF, og det er «Jakt og fiskeglede til alle», og da mener vi det, sier Espen Farstad til Villmarksliv.

STILLE RUNDT BÅLET: Homofile snakker ikke om sin legning rundt leirbålet når de er på jakt. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
STILLE RUNDT BÅLET: Homofile snakker ikke om sin legning rundt leirbålet når de er på jakt. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart