- Homofili må anses som et avvik

Lederen i LLH raser mot Trond Ali Linstads uttalelser.

MEDALJE: Trond Ali Linstad får i dag Kongens fortjenestemedalje i sølv. Dette bildet er fra en demonstrasjon i 2008.
Foto: Arash A. Nejad / SCANPIX
MEDALJE: Trond Ali Linstad får i dag Kongens fortjenestemedalje i sølv. Dette bildet er fra en demonstrasjon i 2008. Foto: Arash A. Nejad / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tildelingen av Kongens fortjenestemedalje i sølv til den radikale muslimen Trond Ali Linstad har skapt en stor debatt, etter at det ble kjent at Linstad blant annet har advart mot jøder i sin blogg på nettstedet Koranen.no.

På det samme nettstedet skriver Linstad flere ganger om homofile, og deres rettigheter.

I ett innlegg skriver han at homofilt ekteskap er «groteskt», i et annet sier han at homofili er et avvik.

«Homofili kan ikke bli «normalt»; norm og standard i et samfunn! Homofili må anses som et avvik. Det ligger ikke fordømmelse i dette, ingen avvisning eller nedvurdering. Det er bare å stadfeste faktum.»

- Merkelig Linstad skulle få medaljen under en seremoni på Urtehagen videregående skole i dag, men slottet har valgt å utsette utdelingen på ubestemt tid.

- Jeg vet ikke hvilket ord skal bruke, men jeg reagerer jo sterkt på tildelingen, sier Bård Nylund, leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

- Jeg synes det er veldig merkelig at en mann som bruker så mye tida på å lange ut mot jøder og homofile skal bli karakterisert som framifrå, det kan jeg ikke forstå.

Nylund kjenner godt til flere av innleggene hvor Linstad uttaler seg kritisk om homofile.

Linstad sier han ikke har noen som helst mening om kritikken fra Landsforeningen for lesbiske og homofile.

- Egentlig er ikke mine meninger så kontroversielle, men noen gjør det kontroversielt, sier Linstad.

- Galt signal LLH har tidligere også klaget ham inn til både Helsetilsynet og Legeforeningens råd i forbindelse med et innlegg Linstad, som også er lege, skrev i Aftenposten for noen år siden.

- Vi reagerte sterkt på et leserinnlegg hvor han karakteriserte homofili som avvik, sier Nylund.

- Folk må for min del mene hva de vil, men jeg mener jo det er et svært galt signal å sende fra de som eventuelt har innstilt ham. At man skal premiere den type holdninger, er fortjenestemedaljen uverdig.

- Hva om de ikke har visst om dette?

REAGERER: Bård Nylund, leder av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), reagerer på uttalelsene til Linstad. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
REAGERER: Bård Nylund, leder av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), reagerer på uttalelsene til Linstad. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer

- Da har de gjort alt for dårlig reserach. Hans egen hjemmeside flommer over av innlegg han har skrevet, som er så menneskefiendtlige at det nesten ikke er til å tro.

- Mener du tildelingen bør avlyses?

- Jeg mener jo at dersom man har muligheten til å kalle tilbake denne type ordener og medaljer, er dette et tilfelle der det helt klart burde vært gjort, sier Nylund.

Reaksjoner Linstad skulle egentlig få medaljen overrekt av ordfører Fabian Stang under en barnehagevisning av Nationaltheaterets forestilling «Folk og Røvere i Kardemommeby», men både Fabian Stang og Nationaltheatret har trukket seg fra arrangementet.

Det har kommet reaksjoner på denne tildelingen, både fra politikere og historikere.

Parlamentarisk leder i KrF, Hans Olav Syversen, går langt i å si at han mener utdelingen bør bli avlyst.

- Jeg vil i hvert fall si at hvis de som har vurdert dette ikke er kjent med disse oppsiktsvekkende uttalelsene, håper jeg man har vilje til å se på dette på nytt - selv om det sikkert er en prosedyre som ikke jeg kjenner til som kan gjøre det vanskelig. Men hvis det er en åpning for dette, ville jeg vel benyttet meg av en slik åpning, sier han til Dagbladet.

Terje Emberland, historiker og seniorforsker ved Holocaustsenteret, har kalt tildelingen av medaljen til Linstad «en skandale», og mener den radikale muslimens jødeutspill føyer seg inn i det han kaller klassiske antisemittiske konspirasjonsteorier, om at jødene kontrollerer media og bankvesenet.

Linstad sa i går at han var antisionist, og ikke antisemitt.

- Jeg er veldig såret over å bli oppfattet slik, sier Trond Ali Linstad til Dagbladet.

Kongens fortjenestemedalje:

• Kongelig utmerkelse, innstiftet av kong Haakon i 1908.

• Tildeles «til belønning for fortjenester av kunst, vitenskap og næringsliv, og for utmerket forhold i offentlig tjeneste» - enkelt sagt personer som har gjort en særlig samfunnsinnsats.

• Medaljen er i utgangspunktet i sølv. Gullutgaven deles bare ut i svært spesielle tilfeller.

• Fortjenstmedaljen i sølv rangerer på 22. plass blant norske dekorasjoner.Klikk for innhold

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer