Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Homofilt samliv i strid med Guds ord

- Homobevegelsen må respektere at homofile ikke lever i homofilt samliv, mener forfatter Espen Ottosen.

ESPEN OTTOSENS HOMOFILE VENNER:  I sin nyeste bok, "Mine homofile venner", skriver forfatter Espen Ottosen om syv homofile venner som ikke lever et homofilt samliv. Den svenske presten Erik Johansen er en av dem. Foto: Hans Arne Vedlog
ESPEN OTTOSENS HOMOFILE VENNER: I sin nyeste bok, "Mine homofile venner", skriver forfatter Espen Ottosen om syv homofile venner som ikke lever et homofilt samliv. Den svenske presten Erik Johansen er en av dem. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Espen Ottosen har samlet syv venner som har «homofile følelser», men som mener et homofilt samliv er i strid med Guds vilje. Disse vennene velger å ikke leve et liv som homofil, og Ottosen presenterer deres historier i boka «Mine homofile venner».

Må si nei til lyster
Ottosen mener vi alle sier nei til våre lyster, ikke bare homofile:

- Felles for de syv jeg har snakket med er at de har en overbevisning om at de har en seksualitet som må forvaltes etter Bibelens ord. Det er ikke bare homofile som gjør dette, også heterofile må legge bånd på sin seksualitet.

-Det er ikke slik at vi er født monogame eller trofaste, men vi velger å ikke leve ut våre lengsler og lyster.

- Det er ikke disse syv spesielt som sier nei til noe i seg selv. Alle mennesker er syndige og vi alle har en del ting i livet vi må si nei til. Jeg kan ha lyst til å være gjerrig og hevnlysten, men jeg ser at Bibelen sier nei til dette.

- Det finnes mennesker som fastholder at homofilt samliv er i strid med Guds vilje — selv om de selv er kjent med homofile følelser. I denne boken vil jeg først og fremst fortelle om syv av dem, skriver Espen Ottosen innledningsvis i boken.

Fem av de syv i Ottosen bok lever som enslige, og de to andre har inngått ekteskap med en kvinne trass i sine homofile følelser.

Brudd på Guds vilje
Ottosen legger vekt på at han aksepterer homofili, men ikke et homofilt samliv.

- Hva konkret er det i Bibelen som tilsier at man ikke kan leve et homofilt samliv?

- Det er en historisk kristelig begrunnelse for det, nemlig at Bibelen sier at en seksuell relasjon skjer i et ekteskap mellom en mann og en kvinne. Både tekster om seksualitet og ekteskap sier at det er Guds plan for det seksuelle samliv er ekteskapet mellom mann og kvinne.

- I Gamle Testamentet og hos Paulus står det at homofil sex er en handling som bryter med Guds vilje, forklarer Ottosen.

Kritiserer homobevegelsen
-I debatter om homofili får jeg ofte høre at det er lett for meg å si nei til et homofilt samliv siden jeg ikke er homofil selv, men her vil jeg synliggjøre at det er flere som er enige med meg og lever etter et klassisk kristent livssyn, sier Ottosen til Dagbladet.

- Homofile som kjemper for å få aksept for homofilt samliv, er svært synlige i mediene. De som derimot fastholder at homofilt samliv er i strid med Guds gode vilje, er i en annen situasjon, skriver Ottosen i bokas innledning.

Han håper nå å kunne skape debatt:

- I dag er det slik at alle skal komme ut av skapet og at en bør skamme seg om man ikke gjør det, men jeg vil vise at miljøet er breiere. Ikke alle homofile vil leve et homofilt samliv.

- Drømmen min er at for dem som er i lignende situasjoner kan snakke om det uten å bli uthengt i kristne menigheter eller hos noen andre.

- Homobevegelsen autoritære stil handler om at å være homofil er å leve ut sin homofili, og alt annet er å se ned på seg selv. Jeg håper at boken kan føre til at homobevegelsen kan respektere at det er homofile i landet som behandler sin seksualitet annerledes enn dem, sier Ottosen.

Valgte Gud og enslighet
En av dem som forteller sin historie i boken er den svenske presten Erik Johansen (37). I 17 år har han vært åpen som sine homofile følelser.

- Jeg har vært forelsket i menn, men jeg har valgt å være enslig. Jeg har høy tiltro til Bibelen og tror at Gud vil oss vel.

Allerede i tenårene oppdaget han at han hadde homofile følelser, men bestemte seg da for å ikke leve ut disse følelsene. Johansen har valgt å leve et liv som enslig:

- Det er et vanskelig valg, men det ville vært vanskelig uansett hva jeg skulle velge. Livet ville ikke blitt lettere om jeg hadde valgt å leve i en seksuell relasjon. Jeg sier ja til mange impulser og nei til andre. Jeg vil leve et liv nært med Gud.

- Det er mulig å leve godt og et tilfredsstillende sli som ensom.

Johansen er glad for at Ottosen har tatt initiativet til denne boken:

- Jeg synes dette bokprosjektet er spennende og er glad for denne boken. Når jeg tenker tilbake på tenårene hadde jeg ingen forbilder. Man trenger eksempler fra livet, å se eksempler som dette. Det er mulig å leve i enhet med Guds ord, sier Johansen.

Bekymret
Karen Pinholt i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) er bekymret for virkningen av denne boka:

- Vi er redde for at de som leser denne boken som lever i konservative miljøer vil ta dette som en oppfordring til å undertrykke følelser, og leve livet på en løgn.

- De bak boken mener dette er den eneste riktige måtene å leve på. Alle må gjøre egne valg, og leve sine liv, og religion er viktig for noen. Men man kan ikke kreve av andre at de skal velge bort kjærligheten og nærheten til andre.

- De som står frem i boken har gjort bevisste valg og er sterke i sin egen identitet. Jeg er bekymra for dem som er usikre og som fomler, og som kanskje bruker dette som målestokk og at dette blir en forventning fra konservative kristne miljøer, sier Pinholt.

KRITISK: Leder av Landsforeningen for Lesbiske- og homofile (LLH) Karen Pinholt er bekymret for ringvirkningene av Espen Ottosens bok.
KRITISK: Leder av Landsforeningen for Lesbiske- og homofile (LLH) Karen Pinholt er bekymret for ringvirkningene av Espen Ottosens bok. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling