Glad: Varaordfører Libe Rieber-Mohn er glad for at det endelig er klart at trikkene skal få pynte seg med regnbueflagg under den Europride-festivalen som skal arrangeres i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Glad: Varaordfører Libe Rieber-Mohn er glad for at det endelig er klart at trikkene skal få pynte seg med regnbueflagg under den Europride-festivalen som skal arrangeres i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Homoflagget til topps på Oslotrikken

Striden om homo-flagg på Oslo-trikkene er løst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For to uker siden gikk varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) ut i Dagbladet og ba om at det kommunalt eide selskapet Ruter måtte finne en løsning slik at trikker og busser kunne pynte seg med homoflagg når den store Europride-festivalen braker løs i morgen. Det har vært praktiske problemer rundt produksjon av flagg og ikke minst uenighet om hvem som skal betale for flagging.

Ruter har etterlyst fastere retningslinjer for når det kan flagges på trikker og busser utenom 1. og 17. mai og hvem som skal betale for slik flagging.

Nå har striden løst seg og det vil bli flagget fra taket av trikkene under hele festivalen i Oslo. Kommunen setter av 60 000 kroner ekstra for å få flaggene klare og opp på byens trikker.

- Vi måtte flytte noen fullmakter slik at det nå er forretningsutvalget som bestemmer hvem som skal få lov til å flagge på trikkene, sier Riebe-Mohn.

Først og fremst er hun glad for at homoflagget nå blir heist på trikkene.

- Dette er en gledens dag og her har jeg og ordføreren stått sammen for å finne en god løsning.

Festival
Fra i morgen av er Oslo vertskap for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner fra hele Europa. Europride-festivalen går på omgang mellom europeiske byer og i år et det Oslos tur.

Arrangørene vil male byen i regnbuens farger disse ti dagene og de ønsket tidlig at det skulle flagges med regnbueflagg på byens trikker og busser. Men dette har altså ikke vært så enkelt å løse.

Den amerikanske ambassaden har tatt et eget initiativ og farget pålene utenfor ambassadebygget i regnbuens farger.

- Vi synes dette er en fin måte å vise vår støtte til LHBT-rettigheter, og å bli med på feiringen av EuroPride. Rettigheter for LHBT-personer er en viktig del av USAs arbeid for menneskerettigheter over hele verden, sier ansvarlig diplomat ved ambassaden, Julie Furuta-Toy til Gaysir.

Pyntet: Den amerikanske ambassaden har pyntet pålene utenfor med regnbuefarger. Foto: Gaysir
Pyntet: Den amerikanske ambassaden har pyntet pålene utenfor med regnbuefarger. Foto: Gaysir Vis mer