HEDRET: Sexual Minorities Uganda (SMUG) ved leder Frank Mugisha er vinner av Raftoprisen 2011. Foto: Håvard Holme / Rafto Foundation
HEDRET: Sexual Minorities Uganda (SMUG) ved leder Frank Mugisha er vinner av Raftoprisen 2011. Foto: Håvard Holme / Rafto FoundationVis mer

Homoforkjemper Frank Mugisha får Raftoprisen

Hylles av Norge etter utdelinga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det melder NTB.

Frank Mugisha er leder for organisasjonen Sexual Minorities Uganda (SMUG), en organisasjon som kjemper for homofiles rettigheter i Uganda, der homofili fremdeles er ulovlig og straffbart.

Mugisha har åpent kjempet for de homofiles sak og fått flere drapstrusler. Tidligere i år fikk han også Robert F. Kennedys menneskerettighetspris.

GRATULERER: Jonas Gahr Støre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
GRATULERER: Jonas Gahr Støre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Raftoprisen har blitt utdelt årlig siden 1987 og går til personer, grupper eller organisasjoner som kjemper for ideer og prinsipper som underbygger FNs charter om menneskerettigheter.

Gratulerer Han mottar varme gratulasjoner fra Norge.

- Jeg vil gratulere Sexual Minorities Uganda med den betydningsfulle prisen. Det er en anerkjennelse av det modige arbeidet SMUG gjør for lesbiske, homofile, bifile og transpersoners rettigheter i Uganda, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Raftoprisen ble i dag tildelt Sexual Minorities Uganda (SMUG) og organisasjonens leder Frank Mugisha. SMUG jobber for rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Honnør - Vi anser prisen som en honnør til alle som tør å arbeide mot den diskriminering og hatkriminalitet seksuelle minoriteter ofte utsettes for. SMUG bidrar til å bryte ned myter og fordommer slik at samfunnet på sikt ser at menneskerettighetene gjelder alle, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

GRATULERER: Erik Solheim. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GRATULERER: Erik Solheim. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

SMUG jobber blant annet mot et omstridt privat lovforslag mot homofili i landet. Organisasjonen støttes av Utenriksdepartementet.

Norge har en rekke ganger tatt opp seksuelle minoriteters stilling med ugandiske myndigheter, inkludert i samtaler mellom Ugandas president Museveni og utenriksminister Støre.