Homojubelen

Hvorfor er det fantastisk at Sturla Berg-Johansens (41) står fram som homofil? Det er jo bare helt vanlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Bravo, Sturla!». Petter Stordalen reiste seg og applauderte. Salen bruste i begeistring. Valgerd Svarstad Haugland var like rørt som Stordalen. Tom Sterri og Elisabeth «Bettan» Andreassen var stolte av kompisen. Kjendisvennene var heftige og begeistrete etter at komiker og TV 2-programleder Sturla Berg-Johansen (41) kastet seg ut av skapet som homofil – under premieren på showet «Damenes aften».

– At jeg er homofil er vel kanskje ikke det dere trodde, men det er deilig å ha sagt det, bekjente komikeren fra scenen.

SHOWET FÅR en toer i Dagbladet. En firer i VG. Det blir uansett husket som den gang Berg-Johansen outet seg selv. Men hvorfor blir vi så glade over skriftemålet hans? Blir vi fortsatt litt overrasket over at en voksen, velkledd mann er homo? Når slutter det å stå fram som homofil å være «mann biter hund» og bli til «hund biter mann» – altså noe helt normalt som ikke gir verken førstesider eller tårevåt applaus?

DET ER LITE islamisering å spore i ny, norsk homohistorie. Verden går definitivt framover, om ikke like fort i hver avkrok og familie. Per Sundnes, MGP-programleder og rikshomse, kommenterer siste mann ut av skapet, slik: – Jeg tenker at livet er helt normalt. Noen kommer og noen går som homo.

I «Trygdekontoret», det nye kultprogrammet på NRK3, kjørte programleder Thomas Seltzer debatt: «Er samfunnet blitt for homofisert?» Media dyrker kjendishomser og liker politiske homovinklinger. Det er nå blitt så mye offentlig homsing at selv liberale folk og homofile synes det kan bli litt i overkant.

VI MASER litt til – helt til det ikke er noe å mase med. Fortsatt er det litt pikant når en fyr som Sturla Berg-Johansen står fram. Han er ustanselig blitt kåret til Norges mest sexy mann. Han er en vanlig, hyggelig, harry fyr. Applausen for skapet-skrittet handler også om innlevelse (det er uansett ikke lett å finne ut hvem man er og hvor man skal) og om vår tids krav om selvrealisering (du skal være mest mulig deg selv).

FØRSTE DEL av showet handlet om damer, damer og damer. For det har visst vært utallige damehistorier, ifølge hovedpersonen og pressen. Sturla Berg-Johansen er kjent som en bekjenner. Først sto ham fram med alkoholproblemer, så med dop. Historien om den gang han var ruset og aggressiv på fly, er hans mest kjente stand up. Han følger bare opp sin egen bekjennelseslinje. Nå vil den nye homomerkelappen prege blikket på ham. Den gir nye muligheter i iscenesettelse av seg selv. Det er plutselig mye mer å spille på. Damene vil like ham uansett. Og herrene. Det blir full pakke.