Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Homopolitikere vil avkriminalisere hivsmitte

Det skal ikke være straffbart å smitte noen uaktsomt med hiv, mener Håkon Haugli (Ap) og Bent Høie (H).

ULOVLIG: Det er i dag ulovlig å smitte noen med hivviruset, selv om en ikke er klar over at en er bærer. Foto: Nicholas Kamm/AFP/NTB Scanpix
ULOVLIG: Det er i dag ulovlig å smitte noen med hivviruset, selv om en ikke er klar over at en er bærer. Foto: Nicholas Kamm/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Norge risikerer en tre års fengsel om en smitter noen med hivviruset. Selv om en ikke er klar over at en selv er smittet. Det er denne loven Høyre-topp Bent Høie og leder for Arbeiderpartiets homonettverk, Håkon Haugli, vil fjerne. Det skriver Klassekampen i dag.

- Denne loven hindrer testing og åpenhet om hiv og aids, og virker dermed mot sin hensikt. Derfor vil vi i Aps homonettverk fjerne den, sier nettverksleder Håkon Haugli til avisa.

  Høyre er enig
Lovendringen er et tiltak for å dempe smittespredningen, som Haugli mener er skremmende høy. I Fjor ble det registrert 269 nye tilfeller av hivsmitte i Norge. 97 av disse var blant menn som har sex med menn.

- Jeg er helt enig med Haugli i at denne loven må endres, sier Bent Høie (H), komitéleder i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Skulle Høie og Haugli vinne fram i sine partier er det flertall på Stortinget for lovendring. Regjeringen har nedsatt et eget utvalg som skal vurdere lovverket. De kommer med en innstilling 1. oktober i år.

Lever lengre
- Det å bevisst smitte noen er, og bør være straffbart. Men denne loven rammer særlig kvinner fra den tredje verden som er hivpositive uten å vite det . De kan dømmes selv om de ikke smitter noen, dersom det blir avdekket at de er smittet, sier Haugli.

Haugli tror smittetallene holder seg høye fordi dagens medisiner er bedre og at hivpositive lever lengre. Det gir flere potensielle smittebærere.

Selv om Høie er enig med Haugli om lovendringen er han skeptisk til Arbeiderpartiets innsats mot hivsmitten.

ENIG:  Bent Høie fra Høyre støtter forslaget fra Arbeiderpartiets homonettverk.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
ENIG: Bent Høie fra Høyre støtter forslaget fra Arbeiderpartiets homonettverk. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Jeg utfordret regjeringen i Stortinget i vår på hva de ville gjøre med saken. Svaret var nedslående. Revidert nasjonalbudsjettt inneholdt ingen nye midler, sier han til avisa.

SKREMT: Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og leder for paritets homonettverk, Håkon Haugli er skremt over de fortsatt høye hivsmitte-tallene. Han mener en lovendring vil få flere til å teste seg.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
SKREMT: Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og leder for paritets homonettverk, Håkon Haugli er skremt over de fortsatt høye hivsmitte-tallene. Han mener en lovendring vil få flere til å teste seg. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media