«Homoseksualitet, alkoholmisbruk, rotet økonomi og utroskap er blitt brukt av KGB som pressmiddel»

Tidligere PST-sjef Asbjørn Bryhn advarte UD mot homofile og utro diplomater.

STRENG ADVARSEL Overvåkingssjef Asbjørn Bryhn sendte et strengt brev til Utenriksdepartementet der han advarte mot å bruke homofile diplomater i Østblokk-land. Foto: BIRKHAUG OG OMDAL/BERGENS TIDENDE
STRENG ADVARSEL Overvåkingssjef Asbjørn Bryhn sendte et strengt brev til Utenriksdepartementet der han advarte mot å bruke homofile diplomater i Østblokk-land. Foto: BIRKHAUG OG OMDAL/BERGENS TIDENDE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Asbjørn Bryhn var den første sjefen for Politiets overvåkingstjeneste (POT) etter krigen, fra 1947 til 1966.

Da Bryhn hadde hatt den norske attachéen fra Moskva inne til avhør i 1959, skrev han et skarpt brev til Utenriksdepartementet. Diplomaten var blitt fotografert av russisk sikkerhetstjeneste da han var nesten naken sammen med to unge russere i en leilighet. Homofilt samliv var straffbart i Norge fram til 1972.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har gitt Dagbladet adgang til dette brevet. Der står det blant annet: «Når man skal vurdere NN's (diplomaten) skikkethet og hans framtidige brukbarhet i utenrikstjenesten, er det en rekke forhold som må tas i betraktning. Noen detaljert gjennomgåelse av hans forklaring anser jeg unødvendig da den i seg selv er et talende dokument.

På grunnlag av alle de tilfelle man nå har stått overfor, ikke bare her i Norge, men også - i et meget større omfang - i en rekke andre land, må det slås fast at personer med slike tilbøyeligheter og andre svakheter uvegerlig vil bli utsatt for pågang og press slik at de, uansett personlig integritet, representerer en sikkerhetsrisiko som Det Norske Utenriksdepartement ikke kan utsette seg for.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer