«Homoseksualitet, alkoholmisbruk, rotet økonomi og utroskap er blitt brukt av KGB som pressmiddel»

Tidligere PST-sjef Asbjørn Bryhn advarte UD mot homofile og utro diplomater.

STRENG ADVARSEL Overvåkingssjef Asbjørn Bryhn sendte et strengt brev til Utenriksdepartementet der han advarte mot å bruke homofile diplomater i Østblokk-land. Foto: BIRKHAUG OG OMDAL/BERGENS TIDENDE
STRENG ADVARSEL Overvåkingssjef Asbjørn Bryhn sendte et strengt brev til Utenriksdepartementet der han advarte mot å bruke homofile diplomater i Østblokk-land. Foto: BIRKHAUG OG OMDAL/BERGENS TIDENDE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Asbjørn Bryhn var den første sjefen for Politiets overvåkingstjeneste (POT) etter krigen, fra 1947 til 1966.

Da Bryhn hadde hatt den norske attachéen fra Moskva inne til avhør i 1959, skrev han et skarpt brev til Utenriksdepartementet. Diplomaten var blitt fotografert av russisk sikkerhetstjeneste da han var nesten naken sammen med to unge russere i en leilighet. Homofilt samliv var straffbart i Norge fram til 1972.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har gitt Dagbladet adgang til dette brevet. Der står det blant annet: «Når man skal vurdere NN's (diplomaten) skikkethet og hans framtidige brukbarhet i utenrikstjenesten, er det en rekke forhold som må tas i betraktning. Noen detaljert gjennomgåelse av hans forklaring anser jeg unødvendig da den i seg selv er et talende dokument.

På grunnlag av alle de tilfelle man nå har stått overfor, ikke bare her i Norge, men også - i et meget større omfang - i en rekke andre land, må det slås fast at personer med slike tilbøyeligheter og andre svakheter uvegerlig vil bli utsatt for pågang og press slik at de, uansett personlig integritet, representerer en sikkerhetsrisiko som Det Norske Utenriksdepartement ikke kan utsette seg for.»

«Sjokkvirkningen» Bryhn skriver videre: «Det er grunn til å fremheve, dersom NN's opplysninger om at han har gjort departementet oppmerksom på sitt personlige forhold er korrekt, at han aldri burde ha vært sendt til noen stasjon innen østblokken (inklusive Jugoslavia).

BLE PRESSET: Flere diplomater som jobbet ved den norske ambassaden i Moskva ble presset på grunn av deres homoseksuelle legning. Foto: NTB SCANPIX
BLE PRESSET: Flere diplomater som jobbet ved den norske ambassaden i Moskva ble presset på grunn av deres homoseksuelle legning. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Det som ellers kan bebreides ham er at han, vel vitende om sin svakhet, lot seg lede, mer eller mindre viljeløst, inn i en kompromitterende situasjon som vår utenriksetat skulle vært forskånet for å møte. At sjokkvirkningen av et nøye planlagt kupp satte hans fornuft ut av spill og ga motstanderne unødig gode kort på hånden, var ikke mer enn man kunne vente i hans situasjon.»

Asbjørn Bryhn har også vurdert diplomatens måte å redde seg ut av den pinlige situasjonen han var kommet i.

Bryhn skriver: «Til hans fordel taler en rekke viktige momenter: Han har reagert raskt på verveforsøket i 1947 og underrettet de ansvarlige embetsmenn i UD med påfølgende tilbaketrekning fra Moskva. Hvorvidt han også - hvilket kunne ha skjedd før - burde ha rapportert til sin foressatte i Moskva, er det vel neppe grunn til å framheve for sterkt. Personlige følelser må her gis et visst spillerom.

Han har reagert øyeblikkelig på det siste forsøket i 1959. Han har tilsynelatende ikke søkt å skjule sine tilbøyligheter når det har vært nødvendig for hans foresatte å ta standpunkt til beording til utestasjon.»

«Velkjent mønster» Det er intet i hans framstilling av hendelsesforløpet som ikke passer helt inn i et velkjent mønster for den sovjetiske etterretningstjenestens operative metoder ved verving av velplasserte agenter innen de diplomatiske misjoner på østblokk-territorium, selv om det er enkelte detaljer som man tidligere ikke har hatt erfaring for.

BLE TATT BILDE AV: Januar 1959 ble den 39 år gamle diplomaten med to unge russere til en leilighet i Moskva, hvor de drakk hetvin. Da han hadde kledd av seg og satt på sengekanten, stormet det russiske politiet inn i leiligheten. «To menn i mørke frakker og luer sto i døråpningen, blitslys flammet og fotografiapparat klikket før noen fikk sukk for seg», står det i PST-dokumentet. Foto: PRIVAT
BLE TATT BILDE AV: Januar 1959 ble den 39 år gamle diplomaten med to unge russere til en leilighet i Moskva, hvor de drakk hetvin. Da han hadde kledd av seg og satt på sengekanten, stormet det russiske politiet inn i leiligheten. «To menn i mørke frakker og luer sto i døråpningen, blitslys flammet og fotografiapparat klikket før noen fikk sukk for seg», står det i PST-dokumentet. Foto: PRIVAT Vis mer

«Hans personlige innstilling til sine egne tilbøyligheter har vært en styrke - sett i relasjon til en mulig sikkerhetsrisiko - selv om den vanskelig kan forstås ut fra et seksuelt normalt menneskes følelsesliv.»

«Alle disse momenter taler sterkt til fordel for ikke å kappe hånden av ham. Og dette forsterkes ved det faktum at flere og mere framtredende personer i utenrikstjenesten i nøyaktig samme stilling som NN (diplomaten) fremdeles sitter i langt mer framtredende stillinger uten av noe er foretatt med dem.»

«Alarmerende» Politiinspektør Bryhn var åpenbart bekymret for hva flere diplomater i UD kunne ha foretatt seg, og viste til forklaringen fra den unge attachéen fra Moskva.

Han skriver: «Dersom disse forhold er kjent i Utenriksdepartementet, noe jeg forstår er tilfelle, og dersom de har unnlatt å redegjøre for sine opplevelser slik som de kommer fram i vedlagte notat, så må de uvegerlig også i framtiden representere en sikkerhetsrisiko som virker alarmerende, særlig på bakgrunn av det press som for eksempel NN (ambassadøren i Moskva i 1945 og 1946) tilsynelatende har vært utsatt for.

Etter min oppfatning er disse to (ambassadør og ambassaderåd, red. anm.) i så fall langt farligere, og deres stilling bøs tas opp til overveielse. Det er ingen grunn til å anta at sovjetisk etterretningstjeneste lar dem i fred selv om de ikke befinner seg i østblokken, dersom den ikke vet at Det Norske Utenriksdepartement er kjent med alle detaljer om Moskva-oppholdet. »

SOV MED REVOLVER UNDER PUTA: «Den siste tiden i Moskva gikk ambassadøren bevæpnet med revolver. Han hadde den under hodeputa når han sov», står det i PST-notatet om ambassadøren som følte seg truet av KGB. Foto: NTB SCANPIX
SOV MED REVOLVER UNDER PUTA: «Den siste tiden i Moskva gikk ambassadøren bevæpnet med revolver. Han hadde den under hodeputa når han sov», står det i PST-notatet om ambassadøren som følte seg truet av KGB. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Alle de tre diplomatene fra den norske ambassaden i Moskva i 1945 og 1946 fortsatte sine tjenester i Utenriksdepartementet og ved en lang rekke ambassader over store deler av verden i mange år etterpå.

«Pressmiddel» Overvåkningssjef Asbjørn Bryhn holdt et foredrag i Oslo militære samfund 7. januar 1966. Da advarte han igjen nordmenn mot å komme i situasjoner der de kunne bli presset av sikkerhets- og etterretningstjenesten i Sovjetunionen og i andre østblokk-land. Han viste til disse tjenestenes farlige virksomhet, nemlig opplegg til provokasjoner, kompromittering og press under trusel om skandale dersom vedkommende ikke gir etter for kravet om samarbeid.

I foredraget sa han: «Bare i de senere år er det inntruffet et betydelig antall tilfeller hvor homoseksualitet, alkoholmisbruk, rotet økonomi, utenomekteskapelige eventyr, ulovlige valutatransaksjoner og svartebørs er blitt utnyttet som pressmiddel.» 

BLE OGSÅ PRESSET: Også ambassaderåden ble presset på grunn av sin homoseksuelle legning. Foto: NTB SCANPIX
BLE OGSÅ PRESSET: Også ambassaderåden ble presset på grunn av sin homoseksuelle legning. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer