Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Homostrid i regjeringen

Professor Jan-Olav Henriksen kom fram til at homofili verken er synd eller strider mot Bibelen. For det ble han vingeklippet og omplassert av blant andre KrF-nestleder Einar Steensnæs. Nå kan den pikante homostriden havne på statsrådskollega Kristin Clemets bord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olje- og energiminister Einar Steensnæs satt i Menighetsfakultetets styre til han gikk inn i regjeringen. Steensnæs var med på det oppsiktsvekkende styrevedtaket som omplasserte professor Jan-Olav Henriksen.

Nå kritiseres Menighetsfakultets styre for at det med dette bryter viktige prinsipper om den frie og uavhengige forskningen.

Spørsmålet kan ramme regjeringen og havne på bordet til forsknings- og utdanningsminister Kristin Clemet. Totalt får Menighetsfakultetet (MF) nær 30 millioner kroner til undervisning og forskning.

Fant feil svar

I 1994 ble Jan-Olav Henriksen (39), professor i systematisk teologi, ansatt ved Menighetsfakultetet.

I januar i år gikk Henriksen ut med sine nye konklusjoner på homofili og partnerskap: «Det finnes ingen tungtveiende etiske grunner for at mennesker som har en avklart homofil identitet, ikke skal kunne leve sammen i et formalisert, livslangt partnerskap.»

Dette strider mot den offisielle linjen ved Menighetsfakultetet.

6. oktober i år stoppet styret professorens arbeider og flyttet ham til religionsfilosofi.

Er det noe statsråd Clemet ikke liker, så er det fundamentalistiske synspunkter om at homofili er synd og skam.

Flere av hennes nære venner er homofile, og hun var selv forlover da forfatter Anne Holt inngikk partnerskap med Cappelen-redaktør Tine Kjær i januar 2000.

- Bekymret

Clemets statssekretær Bjørn Haugstad kunne i går på vegne av statsråden uttrykke bekymring for MF-styrets vedtak.

- Vi vil være bekymret for alle mulige tilløp til struping av den frie forskningen, sier Haugstad.

Studentavisa Universitas kunne i sitt siste nummer bringe uttalelser fra Matthias Kaiser, leder i Den internasjonale forskningsetiske komité, og fra Hilde Wisløff Nagel, sekretariatsleder for Den nasjonale forskningsetiske komité for samfunnsvitenskap og humaniora (NESH).

Begge fastslår at detaljstyringen av professoren ikke er forenlig med fri forskning.

- Når det kommer så klare og entydige uttalelser fra dem som må forventes å kunne uttale seg kvalifisert om denne problematikken, så vekker det bekymring. Vi regner med at styret ved MF tar med seg disse synspunktene i sin videre behandling av saken, sier statssekretær Haugstad.

Alle saker rundt spørsmål om homofili og partnerskap får et pikant skjær i regjeringen.

KrF er sterk motstander av partnerskapsloven og sentrale KrF-ere mener homofilt samliv bryter med Bibelen, deriblant partileder Valgerd Svarstad Haugland.

På den andre side ønsker Høyre å framstå som et åpent og liberalt parti i disse spørsmålene. Finansminister Per-Kristian Foss er selv åpent homofil. Det er også andre markerte høyrepolitikere i regjeringsapparatet som er homofile.

- Truet frihet

Nå vurderer Universitet i Trondheim å bryte samarbeidet med Menighetsfakultetet (MF) om utdannelse av doktorgradskandidater. Direktør i Kirkerådet Erling Pettersen og forskningsleder ved stiftelsen Kirkeforskning, Ole Gunnar Winsnes, har trukket seg fra all undervisning, veiledning og sensur ved MF.

Begge mener at MFs omdømme og vitenskapelige frihet trues av styrevedtaket i saken om homofilt partnerskap.

Til nå har departementet betraktet denne feiden på avstand. Men mer og mer tyder på at Kristin Clemet blir nødt til å ta tak i saken dersom det viser seg at MF ikke lenger følger de etiske spillereglene innen forskningen.

LIKER IKKE HOMOFOBI: Statsråd Kristin Clemet var forlover da forfatter Anne Holt inngikk partnerskap med Cappelen-redaktør Tine Kjær i januar 2000. Nå får hun kanskje en homosak i hendene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!