Homostunt mot Høybråtens menighet

Med et dusin homser, plakater, homoflagg og en drag-queen møtte Thomas Giertsen opp i Dagfinn Høybråtens menighet på Nesodden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF-veteranen Kåre Kristiansen roet ned den forskremte menigheten, holdt andakt og ønsket dem hjertelig velkommen. Men medlemmer blir de aldri.

Resultatet av Thomas Giertsens tur med sin egen homsepatrulje i Dagfinn Høybråtens menighet vises på «Torsdagsklubben» i kveld. Målet for ekspedisjonen var å teste ut hvordan formiddagsmøtet i misjonsmenigheten ville ta imot et dusin svært åpne homofile. Tilfeldigvis var det KrF-veteranen Kåre Kristiansen som innledet for de 10- 12 frammøtte medlemmene.

- Det ble nok litt dramatikk i begynnelsen, for de eldre damene som hadde stelt i stand til vårt månedlige møte, ble aldeles skrekkslagne da det plutselig durte inn en billast med unge mennesker som vi ikke hadde sett før. Ingen av damene kjente igjen Giertsen, og det var kanskje hans store sorg, sier Kåre Kristiansen og flirer.

Han har lenge vært medlem i menigheten og er en nær venn av KrF-leder Dagfinn Høybråten.

Ingen i Misjonskirken hadde fått noe kjennskap til Thomas Giertsens planer i forkant. Men den tidligere KrF-lederen kjente igjen Giertsen fra «Torsdagsklubben» og forklarte til menigheten hva det dreide seg om.

- Tilløp til sammenstøt ble raskt avverget, og det ble snart en helt annen stemning og temperatur. De ble hjertelig mottatt, og jeg hadde den glede å tale til dem. De virket fornøyde da de dro, og en av dem glemte igjen plakaten sin. Det er jo et godt tegn. Det siste jeg sa til dem, var at jeg garantert kom til å se på «Torsdagsklubben» denne gangen, sier KrF-veteranen.

På plakatene sto det blant annet «Gud er gay» og «Homser for Jesus».

Ønsket klarhet

Et par dager etter at Dagfinn Høybråten i forrige uke hevdet at homofile var velkomne i menigheten hans, slo Kristiansen fast overfor Dagbladet at de aldri ville bli akseptert som medlemmer. Det var også grunnen til at Giertsen tok turen i forgårs.

- Vi følte at det ble veldig forvirrende, og fant ut at den eneste måten å få klarhet i dette på, var å ta med oss en gjeng homofile gutter som synes det er show med Jesus, og se hvordan vi ble møtt av menigheten, sier Giertsen til Dagbladet.

- Hvordan ble dere møtt?

- Ææh... ja... nei.... Det får du se på «Torsdagsklubben». Vi sitter og redigerer innslaget nå.

Ifølge Kåre Kristiansen var avslutningshilsenen fra Giertsen at det ble et helt annet møte enn han hadde tenkt.

- De var begeistret for å møte oss. Det var nyttig både for dem og for oss, sier Kristiansen.

- Så du tror dere blir portrettert på en god måte?

- Vi fikk i hvert fall vist at vi ikke går rundt og dømmer. Vi har nok med våre egne svakheter.

- Men medlemmer får de aldri bli?

- Nei, retningslinjene fra øverste hold (Misjonsforbundet, red.anm.) blir fulgt.

- Diskuterte dere Høybråten?

- Nei.

Kristiansen avviser at de viste homsefølget ekstra stor toleranse for ikke å gi et ufordelaktig bilde av Høybråtens menighet på TV.

- Synd i oss alle

- Nei, det var ikke nødvendig. Vi er fullt klar over at det hefter syndige ting og tanker ved oss alle. Men medlemskap i Guds menighet er noe annet, slår nestoren fast.

Bård Nylund (23) var overrasket over hvor godt de ble tatt imot.

- Vi sang, hørte på andakten og spiste hjemmebakte rundstykker sammen med dem. Alle var hyggelige, og vi oppførte oss respektfullt. De tok oss med i bønnen og det ble en riktig feel-good-stemning. Thomas sjarmerte selvfølgelig de gamle damene. Noen av dem trodde at vår mann i drag bare var en kvinne som hadde pyntet seg ekstra for å komme på møtet, forteller Nylund.

- Kåre Kristiansen holdt ingen moralpreken rettet mot oss. Han skjønte nok at det ikke var rette anledningen. Jeg er positivt overrasket over opplevelsen, men i realiteten fordømmer de vår måte å leve på og hele vårt levesett. Jeg tror ikke mottakelsen vi fikk er representativ for hvilke holdninger de egentlig har, sier Nylund.

Kristiansen mener de skiltes som venner.

- De falt veldig godt inn. De takket oss og vi takket dem. Det endte opp med full forståelse mellom oss, og det ble nok ikke så dramatisk som de hadde tenkt. Vi ønsker dem hjertelig velkommen tilbake.

- Er du glad for oppmerksomheten menigheten får?

- Ikke udelt. Mobbingen av Høybråten liker vi ikke.

- Tror du menigheten nå har fått et annet syn på homofile etter møtet med Giertsens gutter?

- Nei, synet på homofili blir nok ikke forandret. Vi har nok med våre egne svakheter, sier Kristiansen.

Likte ikke kameraet

- Vi ble jo overrasket, men tok godt imot dem, forteller pastor Per Noreng til Dagbladet. Han leder menigheten i det daglige og holdt også selve andakten på tirsdag.

- Vi setter selvsagt ikke pris på at de kom inn i kirka med kamera først, men bortsett fra det oppførte de seg høflig. Thomas er jo en hyggelig kar. Vi er spent på hvordan innslaget blir.Dagfinn Høybråten ønsker ikke å kommentere Giertsens stunt.

HJERTELIG VELKOMMEN: KrF-veteranen Kåre Kristiansen tok godt imot Thomas Giertsens homofølge og ga dem andakt, hjemmebakte rundstykker og en åpenhjertig prat.
HOMSEPATRULJE: Thomas Giertsen tok med seg ti- tolv homser på Nesoddbåten for å dra over til Dagfinn Høybråtens misjonsmenighet. Innslaget vises i sesongens første utgave av «Torsdagsklubben» på TV2 i kveld.