Homs: Må smelte snø for å få vann

Desperate syrere jakter på vann i Homs. Samtidig vet de at syriske styrker er på vei inn mot bydelen Baba Amr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I snart en måned har de rundt 20 000 innbyggerne i den syriske byen Homs gjemt seg mens landets egne styrker angriper dem fra alle kanter. Desperasjonen er ekstrem: Rundt hundre personer har i gjennomsnitt mistet livet hver eneste dag. Strøm, vann og mattilførsel er så godt som ikke-eksisterende.

Og nå forsøker Syrias fryktede elitestyrker å ta tilbake makta i opprørsbyen.

«Vi har mistet kommunikasjonen med mediesenteret i #Baba Amr i går kveld. Den siste meldingen er at «vi vil bli drept veldig snart»», er den mest tvitrede #Syria-meldingen i dag.

Frykter angrep Baba Amr er den bydelen i Homs som har vært hardest rammet den siste måneden. Fire journalister, deriblant Marie Colvin fra USA og Rémi Ochlik fra Frankrike, har blitt drept den siste halvannen uka.

I går kveld klarte den spanske journalisten Javier Espinoza fra avisa El Mundo å bli smuglet ut av byen i sitt andre forsøk. Tirsdag kveld gjorde han et forsøk på å flykte sammen med de andre vestlige journalistene i byen, men de ble drevet tilbake av syriske soldater. Bare den britiske fotografen Paul Conroy klarte med god hjelp å komme seg til Libanon.

Abu Bakr, en 24 år ganmmel syrer i dette følget ble såret og fikk hjelp til å gjemme seg av Espinosa.

- Da hæren begynte å skyte ble jeg såret. Jeg kunne ikke gå. Javier hjalp meg bortover veien og satte meg inn i et hus. Derfra lyktes andre å få meg videre, fortalte Abu Bakr fra senga i en helsestasjon i Libanon.

Javier Espinosa måtte ta seg tilbake dit han kom fra før han lyktes i å ta seg til Libanon i går kveld. Han er svært bekymret for innbyggerne som han måtte la være igjen i Baba Amr:

«Tusenvis av sivile er fanget i Bab al Amr #Homs. Den syriske hæren forsøker et siste støt for å avslutte kampen der #Syria», tvitret han i dag.

Trekker ut diplomater I dag ble det også klart at Storbritannia trekker ut sine diplomater fra Syria på grunn av den forverrede sikkerhetssituasjonen i landet, melder BBC.

Utenriksdepartementet i Norge vurderer tilstanden i Syria løpende, men velger inntil videre å holde ambassaden i Damaskus åpen, melder UD til Dagbladet.

Vil knuse opprør Etter snart fire ukers bombardement, ønsker nå Syrias president Bashar al-Assad å knuse opprørerne i Baba Amr i Homs. Det er den fryktede broren Maher som har ansvaret.

Syriske elitesoldater skal i går kveld ha kommet nær bydelen, og det skal ha vært harde kamper ved en fotballstadion, som ligger rundt en kilometer fra mediesenteret, der Marie Colvin og Rémi Ochlik ble drept.

I motsetning til de siste ukene, er det nå knapt mulig å få kontakt med folk i Homs. Det er derfor vanskelig å få en oversikt over hva som skjer der i morgentimene i dag. Men mange frykter det som nå skjer er svært ille.

Fordømmes i FN FNs menneskerettighetsråd har nå vedtatt en fordømmelse av Syrias angrep mot sivilbefolkningen. Resolusjonen ble vedtatt med 37 mot tre stemmer. Bare Russland, Kina og Cuba stemte imot, mens India, Filippinene og Ecuador avsto. Fire land deltok ikke i debatten i Genève, blant dem Syria selv.

I resolusjonen blir Syria fordømt for massive brudd mot menneskerettighetene som kunne karakteriseres som forbrytelser mot menneskeheten. Syria blir også bedt om å stanse angrepene mot sivilbefolkningen og gi FN og andre humanitære organisasjoner tilgang.

FRYKTER BLODBAD:  Den spanske journalisten Javier Espinoza er nå smuglet ut av byen Homs og befinner seg i Libanon. Her er et bilde han har lagt ut på sin twitter-profil - og bedt om å bli spredd, for at verden skal få se hva som skjer i Homs: «Tusenvis av sivile er fanget i Bab al Amr #Homs. Den syriske hæren forsøker et siste støt for å avslutte kampen der #Syria», tvitret han i dag. Foto: Javier Ezpinoza/El Mundo
FRYKTER BLODBAD: Den spanske journalisten Javier Espinoza er nå smuglet ut av byen Homs og befinner seg i Libanon. Her er et bilde han har lagt ut på sin twitter-profil - og bedt om å bli spredd, for at verden skal få se hva som skjer i Homs: «Tusenvis av sivile er fanget i Bab al Amr #Homs. Den syriske hæren forsøker et siste støt for å avslutte kampen der #Syria», tvitret han i dag. Foto: Javier Ezpinoza/El Mundo Vis mer