Homse- jubel

GARDERMOEN (Dagbladet): - Jeg er stolt og glad for vedtaket om homofiles rett til adopsjon, sier Sp-leder Odd-Roger Enoksen etter at han i går ble overkjørt av landsmøtet. Homsene i Sp jubler, men stortingsrepresentant Magnhild Meltveit Kleppa vil stemme mot i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg synes partiet går for fort fram i denne saken. Derfor syntes jeg det var ryddig å si fra til landsmøtet at jeg vil stå fritt når denne saken måtte komme til Stortinget, sier Kleppa til Dagbladet.

Også listetopp i Vest-Agder Sigurd Manneråk og Buskerud-topp Per-Olaf Lundteigen vil reservere seg mot dette punktet i programmet.

Og Sp-lederen lovet i går at ingen skal tvinges til å stemme mot sin samvittighet i en slik sak. Det er den sørvestlandske delen av Sp som nå mener partiet fjerner seg for fort.

KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland uttrykte da også stor skuffelse over vedtaket i går.

Står fritt

Enoksen gikk inn for at bare homofile med nær tilknytning til barna skal få adoptere, men med 94 mot 91 stemmer vedtok landsmøtet at homofile har samme rett til adopsjon om heterofile.

- Programmet går nå lenger enn jeg tenkte var mulig. Men når landsmøtet var modent for å gå så langt, er jeg veldig fornøyd med det, sier Enoksen til Dagbladet. Ap vedtok i fjor høst at homofile har rett til stebarnsadopsjon.

Tidligere Sp-leder Anne Enger Lahnstein var på vinnerlaget.

- Mitt standpunkt har modnet over tid. Jeg kom til at det er vanskelig å argumentere mot at homofile skal få samme rettigheter som heterofile når adopsjonsloven er så streng og setter barnets beste i sentrum, sier Lahnstein til Dagbladet.

Takker Åse

- Det er rett og slett veldig gledelig at Sp går i bresjen for de andre partiene i denne saken, sier fylkestingsrepresentant i Akershus og sentral i homsenettverket i sentrumspartiene, Odd-Einar Hjortnæs.

- I Sp har vi et sterkt synlig homofilt miljø. En god del er åpne om sin legning. Det betyr at når folk skal ta stilling til en slik sak, tar de stilling til folk de kjenner, sier Oslo-delegat Vidar Lund.

Både Lund og Hjortnæs takker avgått nestleder Åse Grønlien Østmoe for hjelpen.

- Jeg tror Åses tale fredag hadde enorm betydning. Hun er ualminnelig klar og sterk. Jeg tror mange snudde etter hennes tale, sier Lund til Dagbladet.