Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Homsepar kan få felles barn

En gen-teknikk som først ble utprøvd i forbindelse med kloningen av søya Dolly, kan hjelpe mannlige par til å få barn - med begges arvestoffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er bioetiker og biokjemiker Dr. Calum MacKellar ved Universitetet i Edinburgh som ifølge BBC kommer med den oppsiktsvekkende nyheten.

MacKeller forklarer at det ikke vil være behov for en giverkvinnes egg med bruk av denne teknikken, men at det vil være nødvendig med en surrugatmor.

Ifølge doktoren vil man ved å bytte ut cellekjernen og dermed lage et såkalt «mannlige egg» kunne befrukte dette med naturlige spermier, før embryoen plasseres i en livmor og barnet bæres fram.

- Det er teoretisk mulig - om man greier å kontrollere innplantingen - å få et barn med to fedre, slår biokjemikeren fast.

Skeptisk

Leder i Landsforeningen for Lesbisk og homofil frigjøring (LLH), Knut Sverre Røang, sier til Dagbladet.no at forskningen på dette området nok kan lette noen kinkige problemstillinger for enkelte homofile par som ønsker seg barn.

- Det vil jo ikke bli noen krangling om dine og mine barn, for eksempel, sier homselederen.

Allikevel uttrykker Røang skepsis til tukling med DNA generelt, og tror ikke det nødvendigvis er noe must, for de relativt få mannlige homofile parene som ønsker seg barn, å videreføre begges arvestoffer.

DOLLY-HJELP: Disse to kalvene kom til verden i Australia i 1998. Også de som et resultat av Dolly-teknikken.