Homsepar nektes leilighet

BERGEN (Dagbladet): Da huseieren fikk høre at Gunnar O. Norbys samboer er en mann, ombestemte han seg. Han mener homofile er urenslige og nektet derfor å leie ut til paret. Nå politianmelder de huseieren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Isolert sett er saken komisk. At en huseier nekter å leie ut til et homofilt par blir litt latterlig, sier Gunnar O. Norby (26) og samboeren Martin K. Johansen (25). Likevel velger de å politianmelde saken.

- Jeg regner med at saken blir henlagt, men det er prinsipielt viktig å anmelde dette så det kommer med i statistikken som viser omfanget av denne typen diskriminering, sier Norby.

Klart for visning

I går sto TV2-journalisten Norby og samboer Martin K. Johansen fram med historien i Bergensavisen (BA). Huseieren svarte på en annonse samboerparet hadde satt inn i to lokalaviser. Paret har tidligere erfart at de ikke får respons hvis de bruker navnene når de annonserer etter leilighet. Derfor nøyde de seg med å føre inn telefonnumrene sine i annonsen.

Ifølge Norby var alt klart for at han og samboeren kunne komme på visning. Men da huseieren hørte at Norlis samboer var en mann, fikk pipen en annen lyd: - Han sa «da har jeg ikke noe å tilby likevel», sier Norby.

«Homser vasker ikke»

Overfor BA bedyrer huseier Jon Lepsøe Vangsnes at han personlig ikke har noe imot homofile, men oppgir følgende begrunnelse for å nekte homseparet leiligheten: - Jeg har fått klage på homofile tidligere. Dessuten vasker de ikke etter seg. Jeg vil ha inn jenter som holder leiligheten ren, sier han.

Norby og Johnsen fniser godt når de kommenterer huseierens begrunnelse: - Det må jo falle på sin egen urimelighet. Du finner jo ikke mer pertentlige mennesker enn to homofile gutter.

På spørsmål om hvordan han ville forholdt seg til et lesbisk par som hadde ønsket å leie leiligheten, svarer huseieren: - Det ville også de andre beboerne ha reagert på, sier han.

Huseieren var i går ikke tilgjengelig for kommentar.

Norby og Johansen har slått fra seg tanken å flytte inn i sentrumsleiligheten. - Vi har fått tilbud om en annen leilighet, og regner med at det skal ordne seg, sier de.