Homser kan bli streite

NEW ORLEANS: Noen homofile kan forandre sin seksuelle orientering, viser en omstridt amerikansk rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Noen mennesker kan forandre seg fra homofile til streite. Det bør vi innse, sier rapportens forfatter Robert L. Spitzer.

Han er professor i psykiatri ved Columbia University og legger fram sine funn for det amerikanske psykiatriforbundet i dag.

Spitzer er dessuten mannen som i 1973 gikk i bresjen for at USAs psykiatere fjernet homoseksualitet fra lista over mentale lidelser.

Homofiles organisasjoner kritiserer rapporten i kraftige ordlag. Blant innvendingene: Mange av de 200 eks-homsene som deltar i undersøkelsen har kontakt med religiøse grupper som fordømmer homoseksualitet.

Profesoren har telefonintervjuet 200 personer, 143 av dem menn, som sier at de forandret sin seksuelle orientering fra homofil til heterofil.

Gjennomsnittsalderen var 43 år. Deltakerne har svart på 60 spørsmål om sine seksuelle følelser og oppførsel før og etter at de forsøkte å endre seg.

Et flertall fortalte at de brukte flere strategier i forsøket på å bli heterofil. Halvparten av de spurte opplyser at det mest virksomme var å søke hjelp hos en fagperson i mental helse, vanligvis en psykolog. En tredjedel nevnte støttegrupper, mens færre anbefalte selvhjelpsbøker eller assistanse fra en heteroseksuell støtteperson.

Spitzers konklusjon: 66 prosent av mennene og 44 prosent av kvinnene fikk et godt heteroseksuelt liv.

Begrepet ble definert slik:

- Et langvarig kjærlighetsforhold det siste året, der det følelsesmessige forholdet til partneren ble rangert til minst sju på en skala fra en til ti.

- Tilfredsstillende heterosex minst en gang i måneden.

- At man sjelden eller aldri tenkte på noen av sitt eget kjønn under samleie med partneren.

Hele 89 prosent av de tidligere homofile mennene og 95 prosent av kvinnene i undersøkelsen sier at de ikke plages av uønskede homoseksuelle følelser, mens henholdsvis 11 og 37 prosent oppgir at de aldri føler seg tiltrukket av samme kjønn.

Spitzer sier han ikke kan anslå hvor stor andel av de homofile som kan forandre sin seksuelle orientering dersom de ønsker det sterkt. Psykologen Douglas Haldeman ved Washington University mener rapporten ikke gir overbevisende dokumentasjon for at homoseksuelle kan forandre seg.

- Utvalget er fryktelig og fullstendig urepresentativt for de homofile og lesbiske, sier David Elliot, talsmann for en av USAs ledende organisasjoner for homofile, Gay and lesbian task force.

Les organisasjonens svar på Spitzers rapport her.

Andre kilder:

Det amerikanske psykiaterforbundet

USAs psykologforbund

Nasjonalforbundet for forskning og terapi for homosksualitet

(Dagbladet.no, NTB/AP)