Homsetabbe i Stortinget

Kirken og biskopene aksepterer homofile prester, men ikke homofilt samliv. Uten å være klar over følgene har stortingspolitikerne fra de borgerlige partiene i en ny lov gitt Kirken rett til også å avvise homofile jobbsøkere som lever alene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I stortingsmiljøet betegnes tabben som pinlig. Juridisk ekspertise analyserer nå lovutformingen. Ap-representantene Grete Knudsen og Sylvia Brustad mener at Odelstinget må behandle loven på nytt.

- Vedtaket er katastrofalt. Det går jo langt lenger enn Kirken selv ønsker. Heretter kan også lesbiske og homofile i sølibat stenges ute fra kirkelige stillinger, sier Knudsen og Brustad.

Må snu

Den nye loven skal etter planen passere Lagtinget torsdag i neste uke. Deretter forsegles den i Stortinget.

- De som stemte for lovfestet diskriminering har kanskje ikke helt tenkt gjennom konsekvensene, men det er ingen skam å snu. Håper ikke at noen vil ha sittende på seg at dette skal være norsk lov, kommenterer Grete Knudsen.

Ikke glipp

Høyres Inge Lønning var blant dem som gikk inn for den nye loven. Han medgir at ordlyden er uheldig.

- Ingen med vettet i behold vil være med på å tillate forskjellsbehandling av arbeidssøkere på grunn av deres legning. Jeg tror imidlertid ikke at Kirken vil misbruke paragrafen.

- Betrakter du lovvedtaket som en glipp som bør rettes opp?

- Nei, men det er en krøkkete formulering. Hvis loven inviterer til unødvendige rettskonflikter og belaster domstolene, må vi se på det på nytt.

I loven heter det at «Arbeidsgiveren må ikke ved ansettelse forskjellsbehandle søkere på grunn av rase, hudfarge, nasjonal eller etnisk opprinnelse eller homofil legning og samlivsform. (...) Unntatt fra forbudet i andre ledd om diskriminering på grunn av homofil legning og samlivsform skal være stillinger knyttet til religiøse trossamfunn...».

Sov ikke

Spørsmålet mange i dag stiller seg er om den tidligere universitetsrektoren og hans stortingskolleger ikke fulgte med i timen da lovforslaget ble behandlet i Odelstinget.

- Nei, vi gjorde ikke. Ordlyden i lovteksten var ikke et tema. Jeg ser i ettertid at vi burde ha sett nøyere på den, sier Lønning.

STOPPER: Sylvia Brustad (t.v.) og Grete Knudsen vil ha homodiskrimineringsloven tilbake til Odelstinget for ny behandling.