SJANSESPILL:  Selv om hanen klarer å pare seg med høna, er det ikke sikkert han får lov til å bli far til kyllingene hennes. Foto: KAROLY ARVAI / REUTERS / SCANPIX
SJANSESPILL: Selv om hanen klarer å pare seg med høna, er det ikke sikkert han får lov til å bli far til kyllingene hennes. Foto: KAROLY ARVAI / REUTERS / SCANPIXVis mer

Høna bruker klemmeteknikk

Det er bare den utvalgte hanen som får lov til å bli far.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høna kan selv bestemme hvilken hane hun ønsker som far til sine barn. Ofte tvinger hanene seg på hønene, og høna parer seg mer eller mindre frivillig med flere haner. Det melder nettsida forskning.no.

Tidligere har det vært uklart om høna gjør dette fordi hun har fått i seg for mye sæd, eller om hun gjør det fordi hun ikke ønsker sæden fra akkurat den hannen.

Et team ledet av Oxford-forskeren Rebecca Dean undersøkte fenomenet på svenske høner ved Universitetet i Stockholm. Forskerteamet fant at høner presser ut mer av sæden fra de sosialt underordnede hannene. Resultatet ble publisert i The Animal Naturalist.

- Dette resultatet viser at fertile høner aktivt kan kvitte seg med sæd, og at de sterkt kan påvirke avkommet, sier Dean.

Det viser seg at høner ofte spruter ut sæden etter paringen.

- Ved å gjøre dette kan hunnen kontrollere om hun ønsker avkom etter at hanne har tvunget seg til paring.