Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høna og egget

Ingen må godta Israels «fakta på bakken» som utgangspunkt for fredsforhandlinger med palestinerne, skriver Yngvil Mortensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mye snakk om tillitsfremmende tiltak i Det hellige landet for tida, forut for en fredskonferanse som ingen vet helt når skal holdes. Men stedet er Annapolis, Maryland, og verten er George Bush. Et av de tillitsfremmende tiltakene fra israelsk side har vært den påståtte fjerningen av 24 veisperringer på Vestbredden. Imidlertid eksisterte de færreste av disse veisperringene før de ble «fjernet», fastslo Sjekkpunktobservatørene, ei israelsk kvinnegruppe som har gjort det til sin oppgave å stille seg opp ved kontrollpostene og se på det ydmykende dagliglivet. For dem som ikke følger med på minutiøst vis: det er ennå 563 veisperringer, kontrollposter, og sjekkpunktterminaler igjen. Det er 40 flere enn på samme tid i fjor, ifølge FN-organisasjonen OCHA som teller og teller. Alt i sikkerhetens navn, der okkupanten Israel påberoper seg retten til å «beskytte» de tungt bevæpnete bosetterne som staten, i strid med folkeretten, har plassert i det okkuperte området, Vestbredden.

Veikartet for fred, en fredsplan fra 2003, krever at Israel fryser byggeaktiviteten i bosettingene, og at palestinerne får bukt med «terrorgruppene». Både den palestinske regjeringen og Israel sier at planen skal være utgangspunkt for nye forhandlinger, som de ser for seg etter Annapolis-konferansen, som vi altså ikke vet når skal holdes.

Vi må ikke godta at disse to kravene likestilles, fordi det ene problemet er et resultat av det andre.

– Qassam-rakettene gir Israel en unnskyldning til å isolere Gaza fullstendig og til å kutte energitilgangen til folk, sa statssekretær i UD Raymond Johansen da han besøkte Israel og den okkuperte Vestbredden i oktober. Han sto med ryggen til muren rundt Jerusalems okkuperte gamleby, og lenger mot øst, betongmuren Israel bygger gjennom Vestbredden, da han snakket med norske journalister etter møter med israelsk UD.

Det er fryktelig dumt å skyte Qassam-raketter, men det er ikke rakettene som er kjernen i problemet. Har Johansen glemt at Vestbredden er okkupert? Er han ikke klar over at Gaza er okkupert, slik UNRWA-sjef John Ging fastslo i et intervju her i avisa for noen dager siden? Hva mener vår regjering om et okkupert folks rett til å bruke våpen for å oppnå selvbestemmelse?

Rakettangrepene mot sivile og militære mål i Israel er ikke blind terror utført av voldsglorifiserende mennesker. De hjemmelagde vinglete rakettene er et uttrykk for dyp frustrasjon og håpløshet generert gjennom 60 års flyktningtilværelse for dem som ble fordrevet under krigen i 1947–49 og 40 år med okkupasjon av Vestbredden og Gaza. Og, kanskje mer enn noe annet er rakettene en inntektskilde i et område med en økonomi som er, på UD-språk, «hardt presset», eller på vanlig, «kjørt i grøfta». 90 prosent lever nå under fattigdomsgrensa i Gaza.

Byggeaktiviteten i Israels bosettinger ser ikke ut til å ta noen ende. Den israelske gruppa Fred nå rapporterer at entreprenørfirmaer for tida bygger i 88 bosettinger, velsignet og subsidiert av myndighetene. Jeg besøkte nylig Maaleh Adumim, en av de største bosettingene på Vestbredden som ligger på jord stjålet fra palestinske innbyggere i Abu Dis og andre landsbyer. Palestinske arbeidere murte og snekret på hundrevis av nye boliger til bosetterne. Veier som ikke ledet til hus var lagt allerede, klare til framtidige boligfelt.

Det lover heller ikke godt for freden at det palestinske forhandlingsteamet som i et par måneder har snakket med Israels statsminister og utenriksminister, ledes av de samme menneskene som forhandlet fram Oslo- avtalen. I spissen for teamet står Ahmed Qoria, tidligere statsminister og sementfabrikkeier med Maaleh Adumim som en av kundene. I 2004 ble en av trailerne hans tatt på fersken mens de leverte sement til bosetternes entreprenører der. Ikke tillitvekkende for de okkuperte palestinerne, men for Israel som i Qoria har en «fredspartner» som faller i smak.

Jeg frykter at Israel allerede har lyktes med å overbevise det internasjonale samfunnet, inkludert Norge, og det palestinske forhandlingsteamet om at fakta på bakken (bosettinger og skillemur) som de har nijobba for siden Oslo-avtalen ble undertegnet for 15 år siden, er et legitimt utgangspunkt for forhandlinger. Annapolis-vert Bush sa det i 2004: «I lys av nye realiteter på bakken, inkludert allerede eksisterende store israelske befolkningssentra, er det urealistisk å forvente at utkommet av sluttforhandlingene vil være en full tilbaketrekning til våpenhvilelinja fra 1949». Med «israelske befolkningssentra» snakket selvsagt Bush om ulovlige bosettinger. En ting er sikkert: Slik realpolitikk vil ikke føre til fred.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling