Høna og egget

Ingen må godta Israels «fakta på bakken» som utgangspunkt for fredsforhandlinger med palestinerne, skriver Yngvil Mortensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er mye snakk om tillitsfremmende tiltak i Det hellige landet for tida, forut for en fredskonferanse som ingen vet helt når skal holdes. Men stedet er Annapolis, Maryland, og verten er George Bush. Et av de tillitsfremmende tiltakene fra israelsk side har vært den påståtte fjerningen av 24 veisperringer på Vestbredden. Imidlertid eksisterte de færreste av disse veisperringene før de ble «fjernet», fastslo Sjekkpunktobservatørene, ei israelsk kvinnegruppe som har gjort det til sin oppgave å stille seg opp ved kontrollpostene og se på det ydmykende dagliglivet. For dem som ikke følger med på minutiøst vis: det er ennå 563 veisperringer, kontrollposter, og sjekkpunktterminaler igjen. Det er 40 flere enn på samme tid i fjor, ifølge FN-organisasjonen OCHA som teller og teller. Alt i sikkerhetens navn, der okkupanten Israel påberoper seg retten til å «beskytte» de tungt bevæpnete bosetterne som staten, i strid med folkeretten, har plassert i det okkuperte området, Vestbredden.

Veikartet for fred, en fredsplan fra 2003, krever at Israel fryser byggeaktiviteten i bosettingene, og at palestinerne får bukt med «terrorgruppene». Både den palestinske regjeringen og Israel sier at planen skal være utgangspunkt for nye forhandlinger, som de ser for seg etter Annapolis-konferansen, som vi altså ikke vet når skal holdes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer