KALLER TILBAKE: Honda kaller tilbake 4,8 millioner biler for å bytte ut kollisjonsputene. I går tilbakekalte Toyota og Nissan til sammen 6,5 millioner biler av samme årsak. Foto: EPA/FRANCK ROBICHON
KALLER TILBAKE: Honda kaller tilbake 4,8 millioner biler for å bytte ut kollisjonsputene. I går tilbakekalte Toyota og Nissan til sammen 6,5 millioner biler av samme årsak. Foto: EPA/FRANCK ROBICHONVis mer

Honda tilbakekaller 4,8 millioner biler

På grunn potensielt livsfarlige kollisjonsputer. I går gjorde Toyota og Nissan det samme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Honda tilbakekaller 4,8 millioner biler verden over på grunn av en feil med kollisjonsputene fra underleverandøren Takata, melder nyhetsbyrået Reuters.

I går tilbakekalte Toyota 5 millioner biler og Nissan 1,5 millioner biler av samme årsak.

Seks dødsfall har så langt blitt rapportert i forbindelse med defekte kollisjonsputer fra Takata. Det har tidligere blitt tilbakekalt enn rekke biler på grunn av kollisjonsputene.

- Det har ikke vært personskader eller dødsfall som har sammenheng med tilbakekallingen denne gangen. Det er ment for å forebygge ulykker før de skjer, sier en talskvinne i Honda, ifølge AFP.

Civic og Jazz I Norge gjelder tilbaketrekkingen av Honda-biler typen Jazz produsert mellom 2004 og 2007, og Honda Civic produsert mellom 2004 og 2005, opplyser Honda Norge. Deres foreløpig oversikt viser at det dreier seg om i alt 1668 biler.

- Disse kalles tilbake på grunn av kollisjonsputen på førersiden. Det er viktig å presisere at det ikke gjelder alle biler produsert i disse årene, sier PR- og markedssjef Tom Gullkrona Skoglund til Dagbladet.

Han sier alle bileierne det gjelder vil bli kontaktet.

- Nå får vi beskjed hvilke biler det gjelder, tar vi kontakt med veimyndighetene og får kontaktinformasjonen til eierne. Deretter sender vi ut en innkallelse, sier Skoglund.

Toyota og Nissan Toyota Norge tilbakekaller biler av typen Yaris og Corolla produsert mellom mars 2003 og mars 2007. Disse bilene må bytte kollisjonspute på passasjersiden.

I tillegg tilbakekalles RAV4, Yaris og Hilux som er produsert mellom juli 2003 og desember 2005. Disse må bytte kollisjonsputer på førersiden.

- Enheten som utløser airbagen har ikke alltid fungert etter hensikten. Vi ønsker ikke å gå på akkord med sikkerheten, da dette er det viktigste av alt. Derfor har man funnet ut at man vil tilbakekalle disse bilene i tillegg, sa informasjonsrådgiver Espen Olsen i Toyota Norge til Dagbladet i går.

Ifølge TV 2 dreier det seg om i alt 17 000 biler.

Nissan Norge tilbakekaller 738 biler. Modellene det gjelder Nissan Almera, Nissan Terrano og Nissan X-trail fra 2004 til 2006.