Demonstrasjonene i Hong Kong

Hong Kong-leder advarer: - Ikke dytt byen mot «avgrunnen»

Demonstrasjonene på flyplassen i Hong Kong fortsetter for fullt. Nå kanselleres alle dagens flyavganger.

GIR SEG IKKE: Anti-regjerings-demonstrantene fortsetter protestene på flyplassen i Hong Kong, til tross for at de har blitt møtt med vold av politiet. Nå følger hele verden med, og frykter at volden skal trappes opp. Video: AP Vis mer

Demonstrasjonene på flyplassen i Hong Kong fortsetter. Nå blir alle dagens avganger blir kansellert, for andre dag på rad, melder Reuters og flere andre medier på Twitter.

Dette skjer kort tid etter at Hong Kong-leder Carrie Lam advarte demonstrantene om at de ikke må dytte byen mot «avgrunnen» på en pressekonferanse i dag, ifølge BBC.

BYGDE BARRIKADER: Demonstrantene i Hongkong brydde seg ikke om politiets advarsler om å holde seg innenfor områdene der det er gitt tillatelse til å demonstrere. Video: NTB Scanpix Vis mer

Hun fortsatte med å si at Hong Kong har «nådd en farlig situasjon» og at vold vil føre til et punkt «der det er umulig å gå tilbake».

Nær gråten

Ifølge BBCs utsendte, var Hong Kong-leder Lam nær gråten da hun forsøkte å få demonstrantene til å avslutte de nå 10 uker lange protestaksjonene.

- Ta et minutt og tenk. Se på byen vår, hjemmet vårt. Vil du virkelig at det skal bli dyttet mot avgrunnen? Spurte Lam ifølge AFP.

Demonstrasjonene i Hong Kong har nå vart i ti uker. De startet opprinnelig fordi Lam ønsket å innføre en utleveringslov til Kina. Denne er nå utsatt, men demonstrantene fortsetter kampen for mer demokrati og rettigheter.

MORGENRUSH: Demonstranter i Hongkong stilte seg tirsdag morgen i dørene på flere tog og hindret togtrafikken. Video: AP Vis mer

Hong Kong har vært er en del av Kina siden 1997, men har fra 1984 hatt en avtale som ga Hong Kong rett til å beholde sin økonomi og styresett i minst 50 år. Mange frykter nå at de sakte, men sikkert, skal miste disse rettighetene, som er grunnen til de voldsomme protestene.

KRAFTIG KRITIKK: Medisinsk personell viser i dag sin protest mot brutaliteten politiet har utført mot demokrati-forkjemperne som de ti siste ukene har demonstrert i Hong Kong: - Hong Kong-politiet forsøker å drepe Hong Kong-borgere, står det blant annet. Foto: Thomas Peter / Reuters / Scanpix
KRAFTIG KRITIKK: Medisinsk personell viser i dag sin protest mot brutaliteten politiet har utført mot demokrati-forkjemperne som de ti siste ukene har demonstrert i Hong Kong: - Hong Kong-politiet forsøker å drepe Hong Kong-borgere, står det blant annet. Foto: Thomas Peter / Reuters / Scanpix Vis mer

Politivold

En rekke bilder og videoer har vist at politi og opprørsstyrker har slått voldsomt ned på demonstrantene. En del politi skal også ha begynt å kle seg ut som demonstranter, for så å vise politiet hvem de skal angripe, melder Hong Kong Free Press, som blant annet har lagt ut en video der demonstranter blir svært voldelig behandlet av politi og det de mener er politi i sivilt tøy.

I morges har det også kommet et par meldinger på Twitter om at Kina mobiliserer voldsomt militært, uten at dette er blitt bekreftet ennå.

Beijing synes å være i ferde med å miste tålmodigheten med demonstrasjonene i Hong Kong. 12 000 væpnede politi har blitt sendt for å stagge demonstrantene, ifølge NRKs korrespondent, Kjersti Strømmen.

- Men det er nok for å skremme demonstrantene for at de skal avslutte demonstrasjonene, sier NRKs Strømmen på NRKs nyhetsmorgen.