PEKER NED:  Hongkong-børsen stupte mest i Asia og Oseania med over 4 prosent da børsene åpnet mandag morgen. Denne monitoren hos et aksjemeklerselskap i Hongkong viser utviklingen i Hang Seng-indeksen. FOTO: TYRONE SIU, REUTERS/SCANPIX.
PEKER NED: Hongkong-børsen stupte mest i Asia og Oseania med over 4 prosent da børsene åpnet mandag morgen. Denne monitoren hos et aksjemeklerselskap i Hongkong viser utviklingen i Hang Seng-indeksen. FOTO: TYRONE SIU, REUTERS/SCANPIX.Vis mer

Hongkong-indeksen falt over 4 prosent fra start

Råolje falt 3,6 prosent. - Finanskrisens episenter ligger i euro-sonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den japanske indeksen Nikkei-225 falt med 1,4 prosent da børsen i Tokyo åpnet.

I Hongkong var nedgangen brattere, og Hang Seng-indeksen raste med over 4 prosent etter at handelen var i gang.

Aller verst var åpningstallene i Seoul. Kospi-indeksen i Sør-Korea har sunket hele 6,3 prosent.

Samtidig som både nedgraderingen av USA og gjeldskrisen i Europa skaper uro i finansmarkedene, forsøker verdens politiske ledere å hindre at situasjonen forverrer seg.

G7-landene lover samordnede tiltak for å sikre økonomisk vekst og dempe uroen i finansmarkedene. Samtidig bekrefter Den europeiske sentralbanken (ECB) at den planlegger støttekjøp av europeiske statsobligasjoner.

Støttekjøp ECB opplyste søndag kveld at den er rede til å iverksette sitt såkalte Securities Markets Programme, som dreier seg om kjøp av statsobligasjoner. Samtidig uttrykte banken tilfredshet med de økonomiske og politiske reformene som er varslet i Spania og Italia.

Ifølge nyhetsbyrået DPA er uttalelsen et signal om at ECB kommer til å kjøpe obligasjoner fra nettopp disse landene, som begge sliter med store økonomiske problemer.

- Europeisk episenter Også stormaktene i G7 fokuserer på gjeldskrisen i Europa i en uttalelse natt til mandag.

 TUNG UKESTART:   En valutahandler i Tokyo må gni seg i øynene etter en turbulent start på arbeidsdagen mandag. Dollarkursen var under kraftig press fra start, selv om initiativ fra G7-landene i helgen dempet utslagene fra børsstart i Asia og Oseania. FOTO:YOSHIKU TSUNO, AFP/SCANPIX.
TUNG UKESTART: En valutahandler i Tokyo må gni seg i øynene etter en turbulent start på arbeidsdagen mandag. Dollarkursen var under kraftig press fra start, selv om initiativ fra G7-landene i helgen dempet utslagene fra børsstart i Asia og Oseania. FOTO:YOSHIKU TSUNO, AFP/SCANPIX. Vis mer

«Ingen endringer i de fundamentale forholdene kan forklare den spente finansielle situasjonen som Spania og Italia har stått overfor i det siste», heter det i uttalelsen.

Selv om ratingbyrået Standard & Poor's nedgradering av USA har fått mest oppmerksomhet de siste dagene, mener flere eksperter at utviklingen i Europa er farligere for verdensøkonomien.

- Nedgraderingen er åpenbart en svært symbolsk og historisk hendelse. Men episenteret for denne krisen, i motsetning til i 2008, er i stor grad i eurosonen. Så jeg tror markedene vil fokusere mye på hva politikerne i eurosonen gjør de neste ukene, sier økonom Paul Sheard i det japanske finansselskapet Nomura.

- Mindre tillit I Sør-Korea hadde aksjekursene falt rundt 1,7 prosent mandag morgen, mens nedgangen i Australia var på 1,3 prosent.

Samtidig sank verdien av amerikanske aksjer i den elektroniske handelen før New York-børsene åpnet.

Terminkontraktene for salg av aksjer som inngår i indeksen S&P 500 falt 2,7 prosent i den elektroniske handelen søndag.

- Det ligger an til et ganske betydelig salg, og ytterligere forvitring av markedet etter hvert som tiden går. Tilliten er reelt sett i ferd med å bli mindre akkurat nå, sier toppsjef Jeffrey Sica i det amerikanske selskapet SICA Wealth Management.

Oljeprisen faller Prisen på råolje falt med 3,6 prosent, mens eurokursen steg etter at det ble kjent at Den europeiske sentralbanken planlegger støttekjøp av europeiske statsobligasjoner.

 - SOM TSUNAMI:  Fra en aviskisk i Beijing mandag morgen: - Nedgrederingen av USAs kredittverdighet er som er tsunami, er oppslaget i avisa til venstre. FOTO: ANDY WONG, AP/SCANPIX.
- SOM TSUNAMI: Fra en aviskisk i Beijing mandag morgen: - Nedgrederingen av USAs kredittverdighet er som er tsunami, er oppslaget i avisa til venstre. FOTO: ANDY WONG, AP/SCANPIX. Vis mer

Selv om uroen til dels skyldes nedgraderingen av USAs kredittverdighet, har det foreløpig ikke vært store endringer i prisen på amerikanske statsobligasjoner.

(NTB-AFP-Reuters).

 LAVESTE PÅ TO ÅR:  Aksjeindeksen i Sydney sank umiddelbart med 2,2 prosent da børsen åpnet mandag morgen lokal tid. FOTO: TIM WIMBORNE, REUTERS/SCANPIX.
LAVESTE PÅ TO ÅR: Aksjeindeksen i Sydney sank umiddelbart med 2,2 prosent da børsen åpnet mandag morgen lokal tid. FOTO: TIM WIMBORNE, REUTERS/SCANPIX. Vis mer