Hongkong: Politiet har fjernet demonstrantene med tåregass

Demonstranter i Hongkong knuste vinduer og tok seg inn i parlamentsbygningen. Politiet har fjernet demonstrantene ved hjelp av tåregass.

TÅREGASS: Politiet brukte tåregass og demonstrantene beskyttet seg med paraplyer. Over 50 ble skadet. Foto: Anthony Wallace / AFP/NTB Scanpix
TÅREGASS: Politiet brukte tåregass og demonstrantene beskyttet seg med paraplyer. Over 50 ble skadet. Foto: Anthony Wallace / AFP/NTB ScanpixVis mer

Totalt ble 54 personer fraktet til sykehus etter protestene mandag, ifølge The Guardian.

Av disse er tre stykker alvorlig skadd, og for åtte stykker er tilstanden stabil. Resten av pasientene er utskrevet.

Politiet i Hongkong har tidligere i kveld tatt i bruk tåregass mot demonstrantene, som beskyttet seg med paraplyer, ifølge The Guardian.

The Guardian meldte om røyk, folk som skrek og løp vekk, mens noen kastet gjenstander mot politiet.

Mandag var det igjen store demonstrasjoner i Hongkong, denne gang i forbindelse med at det er 22 år siden den tidligere britiske kolonien ble en del av Kina.

Foto: Anthony Wallace / AFP/NTB Scanpix
Foto: Anthony Wallace / AFP/NTB Scanpix Vis mer

Siden i dag tidlig har en stor gruppe demonstranter forsøkt å ta seg inn i parlamentet i Hongkong. I 11.45-tiden norsk tid lyktes de, etter å ha lagd tilstrekkelig store hull i glassfasaden.

Politiet skrev tidligere i dag på sin Facebook-side at de vil bruke makt, hvis nødvendig, for å få demonstrantene ut fra parlamentet.

KNUST: Demonstranter i Hongkong har knust vinduer og tatt seg inn i den lovgivende forsamlingen. Foto: AP Photo/Kin Cheung / NTB Scanpix
KNUST: Demonstranter i Hongkong har knust vinduer og tatt seg inn i den lovgivende forsamlingen. Foto: AP Photo/Kin Cheung / NTB Scanpix Vis mer

Parlamentet har varslet at de vil holde stengt for offentligheten tirsdag, ifølge Reuters. Nedstengningen kommer av sikkerhetsårsaker, og alle guidede turer av parlamentet er avlyst.

Tagger ned veggene

Ifølge The Guardian hadde en mengde politifolk tatt oppstilling bak glasset. De holdt et rødt flagg med påskriften «Stopp stormingen, ellers bruker vi makt». Dette stoppet altså ikke demonstrantene.

Foto: VIVEK PRAKASH / AFP / NTB Scanpix
Foto: VIVEK PRAKASH / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Demonstrantene har tatt over parlamentskammeret og festet det britiske koloniflagget til parlamentets podium, melder nyhetsbyrået AFP rett før klokka 16 norsk tid.

De tagger også ned veggene med graffiti, i tillegg til å rive ned og knuse portretter. The Guardian rapporterer at demonstrantene også skal ha stilt opp et svart banner med teksten: «Det er ingen opprørere, bare et voldelig regime».

Omstridt lovforslag

De siste ukene har vært preget av kraftige protester mot et nytt lovforslag som sier at enhver Hongkong-borger kan utleveres til Fastlands-Kina. Forslaget er nå lagt på is, men mange frykter på at nye liknende framstøt vil komme fra myndighetene.

Forsøket på å innta den lovgivende forsamlingen skjedde en time før det er planlagt en større protestmarsj fra Victoria-parken til regjeringskvartalet.

FLAGG: Demonstrantene henger opp flagget på podiumet. Foto: VIVEK PRAKASH / AFP / NTB Scanpix
FLAGG: Demonstrantene henger opp flagget på podiumet. Foto: VIVEK PRAKASH / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Demonstrasjonene for tre uker siden utviklet seg etter hvert til protester mot det sittende Hongkong-styret generelt og mot kinesiske myndigheter.

Hongkong har sin egen lovgivning, ifølge en avtale mellom Kina og Storbritannia, som garanterer ordningen i 50 år etter overtakelsen. Lovverket garanterer blant annet ytringsfrihet og demokrati.