Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hongkong-viruset kan ha nådd Europa

En flykaptein i selskapet British Airways mener at det fryktede fugleviruset fra Hongkong kan ha blitt spredt til Europa. Han mener dårlig luft fører til at viruset lett spres i kabinen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver dag lander sju jumbojet-fly fullastet med passasjerer fra Hongkong på Heathrow-flyplassen utefor London.

 Flykapteinen, som vil være anonym, sier til den britiske avisa Daily Telegraph at viruset med letthet kan spres i den dårlige lufta i kabinen. Han mener at mange flyselskaper sparer bensin ved å kjøre utskiftingen av lufta ned til et minimum:

 - Fugleviruset blir fraktet fra Kina til HongKong på én dag og er i England dagen etter, sier han.

SAS avviser fare

British Airways' konkurrent SAS har ingen direkteflyvninger fra Oslo til HongKong. Turen går via Stockholm eller København og Bangkok.

 Selskapet mener ikke at det er noen fare for smittespredning på deres fly:

 - Lufta i kabinene i våre fly skiftes ut annet hvert minutt. Så luftforholdene burde være bra nok, sier pressetalskvinne Wenche Halsen i SAS til Dagbladet :på nettet.

 - Men å gi seg inn på å beregne risikoen for at et virus skulle kunne spre seg via lufta i flyet, ville være ren spekulasjon. Denne diskusjonen får vi overlate til fagfolk, sier Halsen.

- Liten fare

- Hittil er det likevel ingenting som tyder på at smitten sprer seg fra mennesker til mennesker, sier overlege Liv Birkeland Flugsrud ved Statens Institutt for Folkehelse.

 - Så lenge dette ikke skjer, vil naturlig nok muligheten for at viruset skulle spre seg om bord på et fly være utelukket. Det er strenge regler mot å ta med seg høns eller andre dyr om bord, sier Birkeland Flugsrud.

 Det er imidlertid et faktum at andre typer virus kan spres i en flykabin - akkurat som de kan spres på trikk, buss og kino. Men dette ser altså ikke ut til å gjelde det fryktede fugleviruset fra Hongkong:

Antistoffer

- Om smitte fra ett menneske til et annet skulle vise seg å være mulig, går det i så fall meget sakte, sier Birkeland Flugsrud.

 - Det er riktignok funnet antistoffer hos noen som var i kontakt med den lille gutten som døde først. Dette viser at de har fått i seg viruset, men man vet ikke med 100 prosent sikkert om de ikke har vært i kontakt med fjærkre.

 - Dette er likevel ikke nok til å kunne si at man kan bli smittet av å ha kontakt med mennesker, sier Birkeland Flugsrud.

Tar ingen sjanser

Uansett tar myndighetene i Hongkong ingen sjanser. 1,3 millioner høns og kyllinger blir slaktet ned i løpet av inneværende døgn.

 Hittil er det oppdaget 13 sykdomstilfeller der men med sikkerhet kan konstatere at det dreier seg om fuglevirus.

  Fire mennesker er døde. En tre år gammel gutt døde i mai. Siden har en 13 år gammel jente, en 54 år gammel mann og en kvinne på 60 år avgått ved døden.

  En 24 år gammel kvinne er så syk at tilstanden betegnes som kritisk.

 I tillegg har helsemyndighetene oppdaget sju nye tilfeller der det er mistanke om smitte.

<B>SLUTT:</B> Kyllinger og høns avlives på løpende bånd i Hongkong - men <A HREF='/nyheter/1997/12/30/49137.html'>nå har gassen tatt slutt</A> ...
Gassen har tatt slutt i Hongkong...

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!