Hongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner

Hongkongs leder Carrie Lam varsler at byens myndigheter skrinlegger det omstridte lovforslaget som den siste uken har ført til store demonstrasjoner.

OPPRØR: Over en million mennesker har tatt til gatene for å demonstrere mot lovendringsforslaget. Video: Storyful. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Kunngjøringen kom lørdag ettermiddag lokal tid etter at flere medier, blant dem South China Morning Post og Sing Tao, tidligere lørdag meldte at Lam kunne komme til å skrote lovforslaget som muliggjør en utleveringsavtale med Kina.

VOLDELIGE DEMONSTRASJONER: Carrie Lam snakket lørdag om den siste tidens demonstrasjoner og om det omstride lovforslaget. Video: AP. Vis mer

Voldelige sammenstøt mellom politi og demonstranter forrige helg og onsdag denne uken førte til at behandlingen av den omstridte lovendringen ble utsatt på ubestemt tid av Hongkongs lovgivende forsamling.

Lam, som er innsatt av Kinas president Xi Jinping, har fram til nå likevel stått fast på at lovendringen som muliggjør utlevering av mistenkte i straffesaker til Kina, vil bli en realitet.

Mange er bekymret for at en slik lov i praksis vil åpne for å utlevere politiske aktivister og sende Beijings meningsmotstandere i hendene på det kinesiske rettsvesenet.

Hongkong er en del av Kina, men har stor grad av selvstyre og et eget rettsvesen.