Hongkongs leder truer demonstrantene

Hongkongs protestledere går med på å heve blokaden når regjeringsansatte skal på jobb på mandag, men de nekter å etterkomme kravet om å avslutte demonstrasjonene.

FRYKTER VOLD: 19 personer ble pågrepet under sammenstøtene fredag, men også i dag ble det slåsskamp da motdemonstranter forsøkter å fjerne blokaden i en handlegate. Foto: REUTERS/CARLOS BARRIA/NTB SCANPIX
FRYKTER VOLD: 19 personer ble pågrepet under sammenstøtene fredag, men også i dag ble det slåsskamp da motdemonstranter forsøkter å fjerne blokaden i en handlegate. Foto: REUTERS/CARLOS BARRIA/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hongkongs protestledere går med på å heve blokaden når regjeringsansatte skal på jobb på mandag, men de nekter å etterkomme kravet om å avslutte demonstrasjonene.

Titalls tusen demonstranter har den siste uka protestert med krav om at Hongkongs øverste politiske leder Leung Chun-ying går av, samt mer demokrati.

Lørdag advarte Leung om at den verste uroen siden den britiske kolonien ble overlatt til kinesisk styre i 1997, kan føre til alvorlige konsekvenser for offentlig sikkerhet og sosial orden.

Han ga demokratiaktivistene frist til mandag med å avslutte blokaden av veier i byen.

- Regjeringen vil ta i bruk alle midler for å gjenopprette ro og orden, advarer Leung.

Etterkommer krav Veier som leder til regjeringsbygningene må bli åpnet innen mandag slik at 3.000 offentlige tjenestemenn kan komme seg tilbake på jobb, sa Leung.

Benny Tai, som leder Occupy Central-bevegelsen, sa i en tale til folkemengdene lørdag kveld at demonstrantene som har sperret av viktige deler av byen, vil «åpne en rute» slik at de ansatte kan komme på jobb.

- Dermed vil ikke Leung ha noen grunn eller unnskyldning til å rydde vår okkupasjon og spre falske rykter, sa han til de mange tusen unge demonstrantene som lyste opp forsamlingen med sine smarttelefoner.

Titusenvis av mennesker deltok sent lørdag i en massemønstring mot volden utført av gjenger mot demonstranter fredag.

19 pågrepet Myndighetene har blitt beskyldt av demokratiaktivistene for å betale triadene for å gå til angrep på dem fredag. Triadene er kinesiske organiserte kriminelle grupper som også har base i Hongkong.

Sikkerhetsministeren i Hongkong nekter for at byregjeringen har brukt mafiaen for å stanse opprøret blant demokratiforkjemperne.

19 personer ble pågrepet under sammenstøtene fredag, og ifølge politiet mistenkes åtte av dem for å være tilknyttet triadene. Menneskerettighetsgruppen Amnesty International har fortalt om politibetjenter som «sto der og ikke gjorde noe» for å beskytte demonstrantene.

- Jeg har registrert at folk har sagt at myndighetene har lukket øynene for triadene eller at de til og med samarbeidet med dem, sa en sint sikkerhetsminister, Lai Tung-kwok til journalister lørdag.

-  Disse anklagene er diktet opp og er svært overdrevne, sier han.

- Eneste alternativ Folkevalgte Albert Ho mener imidlertid at politiet tilsynelatende var svært overbærende overfor triadene.

- Jeg har all mulig grunn til å tro at det er det eneste alternativet som er igjen for makthaverne i Hongkong, for å få demonstrantene fjernet fra det offentlige området, sier Ho til nyhetsbyrået AFP.

Triade-bandene har tradisjonelt vært involvert i narkotikavirksomhet, prostitusjon og utpressing, men er i økende grad involvert i lovlig virksomhet innenfor eiendom og finansindustrien. Noen av dem antas også å ha bånd til politikere.

Avlyste samtaler Studentføderasjonen avlyste de planlagte samtalene med byregjeringen etter sammenstøtene mellom demokratiforkjempere og motdemonstranter fredag.

Sammenstøtene fant sted i bydelen Mong Kok, hvor triadene driver barer, nattklubber og massasjeinstitutter, og i Causeway Bay.

Ifølge Amnesty ble kvinnelige demonstranter forsøkt voldtatt og utsatt for seksuell trakassering under sammenstøtene fredag.

Demonstrantenes hovedkrav er at Hongkongs neste leder må velges på demokratisk vis i 2017. Selv om innbyggerne får stemme i valget, krever kinesiske myndigheter å få godkjenne kandidatene på forhånd.

(NTB)