Hongkongs leder: Utleveringsloven er død

Carrie Lam sier hun legger utleveringsloven som har skapt uro og frykt i Hongkong, fullstendig død. Flere er skeptiske til ordvalget.

LEDER: Carrie Lam sier hun legger utleveringsloven som har skapt uro og frykt i Hongkong, fullstendig død. Foto: Anthony Wallace / AFP / NTB Scanpix
LEDER: Carrie Lam sier hun legger utleveringsloven som har skapt uro og frykt i Hongkong, fullstendig død. Foto: Anthony Wallace / AFP / NTB ScanpixVis mer

- Arbeidet med loven har vært fullstendig mislykket, sa Lam på en pressekonferanse tirsdag.

Lederen i Hongkong sa ikke at loven formelt skal trekkes tilbake, påpeker den franske journalisten Matthieu Verrier i avisa La Voix du Nord.

- Hun tar alltid ett steg når demonstrantene har bedt om fem, skriver han på Twitter.

DEMONSTRERER: Demonstranter prøver å knuse seg inn i parlamentet. Video: AP Vis mer

Kina-frykt

Lovforslaget ble utsatt som følge av massedemonstrasjonene i storbyen, men demonstrantene har sagt at de vil fortsette å protestere til lovforslaget formelt er trukket tilbake.

– Det er fortsatt mange som tviler på regjeringens oppriktighet og som frykter at regjeringen vil starte prosessen igjen. Jeg kan slå fast her og nå at det ikke finnes slike planer, sa Lam.

Den siste måneden har det vært en rekke demonstrasjoner i Hongkong på grunn av lovforslaget om å tillate utlevering av innbyggere til Fastlands-Kina. Beboere i Hongkong frykter at lovforslaget vil bli brukt til å utlevere politiske fanger og dissidenter til Kina.

ENORME PROTESTER: To millioner mennesker skal ha demonstrert i Hongkong søndag. Innbyggerne i Hongkong demonstrerer mot et lovforslag som gjør det mulig å utlevere mistenkte i straffesaker til Kina. Video: CNN Vis mer

Kina har på sin side framholdt at den politiske uroen i Hongkong piskes opp av vestlige aktører.

Massedemoer

Mandag gikk politiet løs på anti-regjeringsdemonstranter i et forsøk på å bryte opp gruppene. Demonstrantene brukte paraplyer til å forsvare seg mot politiet i en hovedgate i Mong Kok-distriktet.

Demonstrasjonene har fått internasjonal oppmerksomhet, og presset mot Carrie Lam har økt.

Hongkong er en del av Kina, men har stor grad av selvstyre og et eget rettsvesen. Den lovgivende forsamlingen, som skal behandle det omstridte forslaget, er dominert av Kina-vennlige medlemmer.