- Hongkongs ledere vil møte demonstrantene

Men lederen nekter å trekke seg.

DEMONSTRERER: Demonstranter har i dag blokkert områder utenfor Leung Chun-yings kontorer. Foto: REUTERS/Tyrone Siu
DEMONSTRERER: Demonstranter har i dag blokkert områder utenfor Leung Chun-yings kontorer. Foto: REUTERS/Tyrone SiuVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hongkongs leder Leung Chun-ying holdt i kveld en pressekonferanse, samtidig som tidsfristen de demonstrerende har gitt ham for å trekke seg nærmer seg, melder BBC.

Leung vil ikke trekke seg, men sier lederne i Hongkong vil møte demonstrantene, som så langt har holdt ut i ti dager, til dialog.

Hongkongs regjering har i dagesvis bedt demonstrantene om å stanse blokaden av bysentrum.

Demonstrantene har truet med å okkupere Leungs kontor og det sentrale regjeringsbygget dersom han ikke trekker seg, melder BBC.

- Jeg vil ikke trekke meg, sa Leung på pressekonferansen.

Konflikten bygger på uenigheter rundt det kommende ledervalget i Hongkong i 2017. I august bestemte kinesiske myndigheter at kandidater som stiller til valget, må godkjennes av en nominasjonskomité. Demokratiforkjempere mener komiteen kommer til å brukes til å luke ut kandidater Kina ikke ønsker.

Situasjonen i Hongkong er svært anspent: Butikker er stengt, børsen synker, gjennomfartsårer og T-banestasjoner er barrikadert - totalt skal opptil 80 000 rasende ungdommer ha trukket ut på gata i businessmekkaet Hongkong.

— Må trappe opp Det kinesiske kommunistpartiets avis skriver torsdag at de støtter Hongkongs øverste leder og oppfordrer ham til ikke å gå av som følge av den siste ukens protester.

- De sentrale myndigheter har full tillit til byens øverste leder Leung Chun-ying og er fullt ut fornøyd med hans arbeid, skrev avisa People's Daily på sin førsteside torsdag.

 Kravet fra demonstrantene er at Hongkongs neste leder må velges på demokratisk vis i 2017. Selv om innbyggerne får stemme i valget, vil myndighetene i Beijing at deres valgkomité skal godkjenne alle kandidater på forhånd.

Den siste uka har Kina pågrepet minst 20 aktivister og tatt inn rundt 60 personer til avhør fordi de har uttrykt støtte til protestene i Hongkong, ifølge Amnesty International.
New York demonstrerer På Times Square i New York demonstrerte rundt 350 mennesker onsdag for å vise støtte til Hongkong-aktivistene.

- Det kommer til å bli en lang kamp, men jeg håper folket i Hongkong fortsetter å kjempe like sterkt for rettighetene sine, sa amerikanske Erin Robles.

Da Kinas utenriksminister Wang Yi besøkte sin amerikanske kollega John Kerry i Washington samme dag, gjorde Kerry det klart at USA støtter opp om demonstrantene.

Wang advarte på sin side amerikanerne mot å blande seg opp i Kinas indre anliggender. Også på Taiwan fortsatte demonstrasjonene til støtte for Hongkong-aktivistene, og i London demonstrerte rundt 2000 mennesker utenfor den kinesiske ambassaden.

(Dagbladet/NTB)