Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hongkongs nye innfallsport

Kinas president Jiang Zemin lettet som første passasjer fra Hongkongs nye flyplass Chek Lap Kok i dag. Passasjerer til Hongkong kan puste lettet ut: nå slipper de den hasardiøse landingen mellom skyskraperne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senere samme dag var Bill Clinton en av de første, internasjonale passasjerene som landet da Air Force One tok presidenten til det kriserammede finanssentret.

Chek Lap Kok har kostet svimlende 154 milliarder kroner, og erstatter den gamle Kai Tak-flyplassen. Innflygningen til Kai Tak har gått midt mellom skyskraperne. Katastrofen som mange fryktet, har ikke skjedd. Men nå mister passasjerene det spesielle innblikket i hongkongernes kjøkkenvaner, når flyene ikke lenger passerer høyblokkenes vinduer i god kikker-avstand. De 350.000 innbyggerne som bor under Kai Taks innflygningssone kommer neppe til å savne trafikken.

Britisk prosjekt

Kai Tak åpnet i 1936, og har vært gjenstand for bekymring siden da, og alt i 1960 begynte man å snakke om en ny flyplass. Men det skulle gå helt til 1989 med kinesisk studentopprør og påfølgende massakre på Den himmelske freds plass før britene bestemte seg for å gjøre alvor av planene. Meningen var å styrke tilliten til Hongkong før tilbakeleveringen til Kina 1. juli i fjor.

Avgjørelsen gjorde kinesiske ledere arge, fordi de mente multimilliard-prosjektet ville føre Hongkong til randen av konkurs.

Men britene satte i gang for å få flyplassen ferdig til overleveringen i fjor. Tiden rant ut, og det var kineserne som åpner den nye flyplassen ganske nøyaktig ett år etter britenes plan.

90 millioner

I dag var til og med president Jiang Zemin optimist, og mente den nye flyplassen kan være med på å løfte Hongkong fra den økonomiske krisen.

Chek Lap Kok ligger på øya Lantau, 25 kilometer fra Hongkongs finansdistrikt. Den er forbundet med fastlandet med verdens lengste enkeltspente hengebru, som Kværner var med på å bygge. Flyplassen er like stor som Heathrow flyplass i London. Når den andre rullebanen åpner neste år, vil den ha en kapasitet på nesten 90 millioner passasjerer i året mot Heathrows 60 millioner. Chek Lap Kok åpner for kommersiell trafikk 6. juli.

Ett land, to systemer

Hongkong feiret, i moderate former, sitt første år under kinesisk styre i går. President Jiang sa i en tale i den anledning at han er sikker på at Hongkong vil takle sine økonomiske vanskeligheter.

Jiang hyllet Hongkongs evne til å styre sine interne anliggender med en stor grad av autonomi etter ordningen med «ett land, to systemer» som Kina lovet før den britiske avståelsen. Jiang sa Hongkong kan tjene som eksempel for Taiwan, og for Macao som Kina skal overta igjen i desember 1999.

(NTB-AFP-Reuter)

TETT: Den gamle flyplassen i Hongkong lå midt i byen. Nå slipper passasjerene å fly mellom skyskrapere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!