Hopp i havet - for et augustvær!

Legg ferien til kysten mellom Arendal og Kristiansand dersom du vil ha det beste været i Norge i slutten av august.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av alle landsdelene er det nemlig denne strekningen som historisk har hatt det mest stabile godværet fra 10. august og ut måneden.

-  Temperaturstatistikk og spesielt varme augustmåneder de siste ti åra viser at du bør legge ferien langs kysten et sted mellom Arendal og Kristiansand i denne perioden, sier Ketil Isaksen, klimaforsker ved Klimadivisjonen hos Meteorologisk institutt (MET) til Dagbladet.

Mest stabilt godvær

Normaltemperaturen i Agder ligger på 11 grader gjennom døgnet. Dette er det høyeste i landet.

-  Sjøtemperaturen er som regel veldig varm der i den perioden. Det gir høye gjennomsnittstemperaturer langs kysten, sier Ketil Isaksen ved MET.

Men vær rask med å sikre deg et salig svaberg eller en campingplass: Strekningen Arendal- Kristiansand er ikke lenger enn i underkant av ti mil lang.

Østlandet har også tradisjonelt gode augustdager. Mest variert vær ser ut til å komme på Vestlandet og i Nord-Norge.

Jubelåret 2002

-  Vestlandet har statistisk det mest varierte augustværet. Her er det blanding av regn og sol, noe som drar ned gjennomsnittstemperaturen. Nord-Norge viser heller ingen tydelige signaler på veldig godt sommervær i

august, sier klimaforsker Ketil Isaksen.

Han forteller at jubelåret værmessig var 2002.-  Da hadde alle landsdelene en veldig god augustslutt. Temperaturene lå mot fire grader over normalen over hele landet. Det er uvanlig, sier Isaksen.

Meteorolog Therese Fougman i Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) sier til Dagbladet at august pleier å være fin i hele Nord-Europa.

-  Det er godt håp om høytrykkaktig vær i Norge etter midten av august, sier hun.

Ustabil uke i vente

Men den første uka av august ser ikke ut til å by på så mange solfylte dager.

-  Det kommer et lavtrykk inn over i Skandinavia fra onsdag igjen. Dette ser ut til å vare ut uka, sier Bengt Michelsen i Cirrus Weather Center til Dagbladet.

-  Betyr dette at sommeren er over for i år?

-  Vi kan fortsatt få en strålende august. Vi kan ikke si om sommeren er over ennå, sier en optimistisk Michelsen.

Vakthavende meteorolog i MET, Siri Wiberg, bekrefter denne ukas varsling.

-  Det ser ikke veldig oppløftende ut. Onsdag og torsdag kan vi få soldager enkelte steder i Nord-Norge, men dagene fra fredag til og med mandag tyder på enkelte regnbyger over hele fjøla. Det ser ikke ut til å gi seg med det første, sier Wiberg.