Hoppa Tronja aborterte etter hestevoldtekt

Hesteeier Anders Oksvold reddet føll fra voldtektsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I 05-tiden forrige søndag hørte Anders Oksvold uvanlige lyder i stallen. Da han gikk inn for å sjekke, var en ukjent mann i ferd med å voldta føllet Tronja Olava.

Mannen forsøkte å stikke av, men ble tatt igjen av hesteoppdretteren og lagt i bakken.

Fester tau på føllet

– Han fortalte første at han skulle kose med dyrene. Da vi spurte hva han mente, svarte han at han hadde brutt seg inn i stallen for å ha sex med en av hestene. Mannen innrømmet også at han hadde gjort det før, et annet sted, sa Mona Lunde og Anders Oksvold i Stall Lystad på Kløfta til Romerikes Blad.

– Han hadde festet et tau på føllet, trolig for å få henne til å stå stille, sier Mona Lunde.

50-åringen ble holdt igjen til politiet dukket opp, og er nå anmeldt.

To dager senere aborterte mora til føllet, hoppa Tronja. Oksvold ser ikke bort fra at overgrepet kan ha utløst aborten.

– De var svært urolige den morgenen. Det tragiske oppe i det hele, er at føllet sto sammen med mora. Hun var konstatert drektig, men veterinærundersøkelser har vist at hun har abortert, eller kastet som det heter på fagspråket, sier Oksvold til Dagbladet.no.

RYSTET: Mona Lunde og Anders Oksvold i Stall Lystad på Kløfta opplevde at en av hestene deres ble voldtatt. Foto: Alexander Holm
RYSTET: Mona Lunde og Anders Oksvold i Stall Lystad på Kløfta opplevde at en av hestene deres ble voldtatt. Foto: Alexander Holm Vis mer

Vært i avhør

Oksvold og Mona Lunde driver hestesenter med oppdrett av travere, og har 12 hester og 2 føll på stallen. Nå ber de om at politiet tar episoden alvorlig.

– De har avhørt meg og samboeren min, og lovet å avhøre vedkommende som var her. Det er svært mange i området her som har dyr, og håper at lensmannen i Ullensaker tar denne anmeldelsen alvorlig og sender et signal, sier Oksvold.

Mannen som hesteoppdretteren la i bakken har nå status som mistenkt.

– Vi har foretatt alle nødvendige avhør i saken, inkludert av mistenkte, sier førstebetjent Lars Nideng til Dagbladet.no.

Saken vil nå bli sendt over til påtalemessig vurdering.

– Han erkjenner at han har vært der, men erkjenner ikke straffskyld i avhør, sier Nideng.

Omfattende problem

Hoppa Tronja aborterte etter hestevoldtekt

En undersøkelse fra Institutt for kriminologi ved Universitetet i Oslo, viser at norske veterinærer kjenner til minst 124 tilfeller der voldtekt av dyr skal ha forekommet.

Totalt svarer 22 prosent av norske veterinærer at de i løpet av karrieren har hatt mistanke eller visshet om ett eller flere slike tilfeller. I 80 tilfeller er det påvist fysiske skader, og 23 dyr var så skadet av antatt seksuelt misbruk at de måtte avlives.

BLE BUNDET FAST: Anders Oksvold fant føllet Tronja Olava bundet fast.