Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hopper etter seg selv

Navn: Herborg Kråkevik Alder: 25 Yrke: Skuespiller

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Herborg Kråkeviks sterkeste kunkurrent er Herborg Kråkevik. Alt hun har gjort til nå, har vært så eventyrlig bra, strålende, genuint, frapperende, hylende morsomt, poetisk vart og sjelfullt vakkert. Alle landets kritikere har brukt opp alle språkets superlativer, og vi synes oppriktig synd på dem - og på hovedpersonen selv. For nå skal hun hoppe etter seg selv. Lørdag kveld har hun premiere som Julie i Shakespeares «Romeo og Julie».

Alle venter at hun skal gjøre det til tre ganger 20 i stil, med perfekt telemarknedslag og suveren avrunding. Men ingen vet bedre enn Herborg Kråkevik at hun nå stiller opp i en helt ny idrettsgren: For første gang skal hun mestre en ren talerolle og tolke den pur unge Julies kvaler og altoppslukende kjærlighet. Jovisst har hun gjort Eliza i «My Fair Lady» på samme Nationale Scene, men da hadde hun sangen og musikken som livbøye.

Nå er det bare nakne teksten hun skal gi liv til med talestemme og kroppsspråk. For første gang skal hun være seriøs skuespiller.

Men sikkerhetstiltakene er godt ivaretatt. Teatersjef Bentein Baardson, som også hadde ansvar for hennes one woman-show «Herborgs verden», har selv ivaretatt regien. Og misunnelsesverdige Gard Skagestad (26) skal som Romeo kysse sin Julie flere ganger hver kveld.

Med den voksende suksess har ikke bare spinkle Herborg vokst til nesten overjordiske dimensjoner. Hennes bakgrunn blir også mer og mer fantastisk. Så utrolig er hennes oppvekst hjemme i Jondalen i Hardanger blitt i intervju etter intervju, at hun har funnet det nødvendig å parodiere seg selv: Heimegarden ligger stadig høyere over havet, der var ingen andre undervisningstilbud enn livets skole som hun frekventerte annenhver dag, og der lærte hun seg å synge trestemmig med sauene...

I et portrettintervju her i bladet forteller hun at hun mistet dyden, åndelig sett, i Jondal Ten-Sing. «Det er det mest rølpete miljøet jeg har vært i. Mye undertrykt erotikk. Jeg har aldri lært så mye grisepreik noe sted.»

Hun har frekventert musikalskole i Guilford i England før hun dro hjem på grunn av akutt forelskelse. Den videre utdannelse skal fullt ut skje i livets skole. Foreløpig vil hun være opptatt fram til 17. mai, da «Romeo og Julie» skal bytte plass på hovedscenen med lokalkomedien «Jan Herwitz» for at bergenserne skal få synge med til sin nystemte.

Inntil videre sier Dagboka tvi-tvi og imøteser Herborgs selvportrett på vår faks 22 31 06 04 når premierestyret er over.