Hopper etter Wirkola

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • En tydelig skuffet Helmut Kohl erkjente et overraskende stort valgnederlag i Tyskland i går. Uten store fakter og fanfarer av noe slag tok en gigant i Europas etterkrigshistorie et mutt farvel etter 16 år som kansler. Han vil bli husket annerledes.
  • For Helmut Kohl er kansleren som har gjennomført et formidabelt program. Han var politisk leder i Vest-Europas mektigste land i en periode da «historien gikk veldig fort», som Mikhail Gorbatsjov har uttrykt det. Sammen med nettopp Mikhail Gorbatsjov la Kohl en strategi for både jernteppets fall og Tysklands samling. Sammen med Frangois Mitterrand la Kohl strategien for EUs integrasjon, som foreløpig kulminerer med innføringen av felles valuta fra 1. januar. Kohl var mannen for de helt store anledninger, og langt mer dristig og forutseende enn hans skeptikere skulle ha det til.
  • Påtroppende kansler Gerhard Schröder hopper etter Wirkola. Med det gode valgresultatet har han allerede nådd sitt mål om å erobre det han kaller «det nye sentrum». Schröder er Tysklands svar på de politiske fenomenene Clinton og Blair. «Mr. Clintonblair» kaller magasinet The New Yorker ham i et portrett, for akkurat som sine forbilder har Schröder erobret makten fra venstre med et pragmatisk - mange vil si opportunistisk - program.
  • Det er sunt for det tyske demokratiet med et skifte etter 16 år med Kohl. Men i første omgang vil trolig ikke en regjering Schröder endre kursen mye. Økonomien og en arbeidsledighet på over ti prosent er Schröders fremste utfordring. Hans suksess vil måles på disse arenaene. For resten av Europa knytter det seg størst spenning til Schröders europapolitikk. Med verken Mitterrand eller Kohl ved roret er selve drivkraften i EUs integrasjon - den tysk-franske aksen - borte. Schröder har signalisert at han ser Tyskland, Frankrike og EUs store utenforland, Storbritannia, som en naturlig kjerne i organisasjonen. Det varsler et lavere tempo for Europas integrasjon.