Hopper etter Wirkola

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenbergs besøk til Moskva i dag er velsignet med de aller beste rammer. Norge vant som kjent i helga olympisk gull i låtskriving, med den - i dette landet - egentlig russiske wonderboyen «Sasha» Rybak, slik Grand Prix-vinneren er døpt av russisk TV. Og Russland tok olympisk gull i TV-produksjon og Grand Prix arrangering. Gratulerer. Gratulerer. Og takk i like måte. Det skal i hvert fall ikke mangle muligheter for small-talk under dette statsministerbesøket.

SÅ OVER TIL BIG-TALK. Jens Stoltenberg har lenge forsøkt å få til en tur til Moskva etter at Dmitrij Medvedev ble valgt til president for et års tid siden. Stoltenberg skal møte både president Medvedev og hans statsminister Vladimir Putin, dette tohodete lederskapet som får omverdenen til å spørre seg om det andre hodet (Medvedevs) har egne tanker, eller om det i virkeligheten er lobotomert, slik mange kommentatorer synes å mene. Og at det andre hodet bare snakker litt annerledes enn det første hodet (Putins), men ellers er helt likt. Den norske statsministeren har altså det privilegium å sitte på første benk når bysantisk politikk i vårt 21. århundre byr på seg selv.

MEN DET ER IKKE som student av kremlologi Jens Stoltenberg er i Moskva, selv om nettopp dette kan hjelpe ham til å forstå norske floker. Stoltenberg er i den russiske hovedstaden for å minne de russiske lederne om de evige norske spørsmålene i forhold til Russland. Det er nordområdene, med fisk og energi, og det norske tema klima. Det er virkeligheten for norsk næringsliv i møte med enorme muligheter i dette ressursrike, og i hvert fall inntil nylig kjøpesterke, landet. Men Stoltenberg må også fortelle om nordmenns møtet med byråkratiske snubletråder og etter alt å dømme korrupte domstoler. Og - til slutt - så er det forholdene for menneskerettighetene i Russland.

DEN MEST BRENNBARE saken i forholdet mellom Norge og Russland er Telenor-saken. Og etter det Dagbladet erfarer vil Stoltenberg eksplisitt ta opp denne saken under sine møter. Det dreier seg om det Telenor selv beskriver som et landeveisrøveri, der et underselskap av Telenors russiske partner VimpelCom har fått en domstol i Sibir til å ta pant i Telenor-aksjer til en verdi av 11.6 milliarder kroner. Telenor antyder sterkt at domstolen er korrupt eller utsatt for politiske føringer. Og ingen av delene er verdig en rettsstat som ber om utenlandske investeringer, slik Russland gjør.

TELENOR-SAKEN BYR imidlertid på en glimrende mulighet til å utfordre Russlands to-hodete lederskap akkurat der det er mest sårbart. Fordi hvis det er en politisk eller ideologisk forskjell mellom Medvedev og Putin, så er det framfor alt i spørsmålet om verdien av uavhengige, ukorrupte domstoler som ikke er underlagt politisk styring. Og dette er kamp-bildet i det en eventuell kamp blåses i gang: I det ene hjørnet står tilsynelatende den tidligere presidenten Vladimir Putin, som la domstolene inn under politisk kontroll, og som tillot en ytterligere korrumpering av rettsvesenet, i sin tid som president. I det andre hjørnet står hans elev, nåværende president Dmitrij Medvedev, som har gjort åpenhet i rettsprosessen, og ukorrupte domstoler, til sin fanesak som president. Det gjør Telenor-saken til et påtrengende aktuelt studium i moderne kremlologi.

NÅ VIL SELVSAGT både Putin og Medvedev svare at Telenor-saken ikke er en sak for regjeringene, men for domstolene, og at det vil være prinsipielt galt av politikerne å forsøke og påvirke utfallet av en rettstvist. Og det vil Stoltenberg være enig i, og det skulle bare mangle. Selv om Putin vil si det og kanskje ikke mene det. Og Medvedev etter alt å dømme både vil si det og mene det - oppriktig. Og dermed er vi like langt - skjønt kanskje litt lengre. For enda en gang så vil det være gjort klart for russiske myndigheter at å tappe utenlandske selskaper med store russiske partnere for verdier er uakseptabelt. Og når det i dag sies fra Stoltenberg, så sies det både mens den økonomiske krisa rammer russisk økonomi brutalt, og mens Russland får stadig mindre egne penger til å investere i utvikling av nye olje- og gassfelt, for eksempel i Stockmann-feltet, der friske norske kroner vil være veldig velkomment. Stoltenberg har altså gode kort på hånda, både juridiske, politiske og økonomiske.

JENS STOLTENBERG kommer også til Moskva når Russland og Vesten forsøker å finne hverandre igjen etter den på alle måter ødeleggende krigen i Georgia i fjor. I Washington har Barack Obama lovet å trykke på «reset»-knappen, også i forholdet til Russland. For Norge er dette søt, søt musikk. Som nabo og mangeårig NATO-medlem så Norge med uro på den ideologiske kampanjepolitikken flere vestlige land førte overfor Russland etter krigen i Georgia i fjor. Polen, de baltiske land, vår nabo Sverige, og vår historiske allierte, Storebritannia, sto i fremste rekke i dette korstoget for å straffe Russland for en krig som Georgia faktisk startet. Norge vil ha oversiktlige naboforhold, og ikke ideologisk kamp, med Russland. Litt sånn som Melodi Grand Prix.