Hopper fra politikk til penger

PERSONLIG PENGEPOLITIKK: Utsikter til en lysende politisk karriere er ikke lenger nok for norske politikere. I høyt tempo har personligheter som Kaci og Jan-Henry hoppet av - og isteden valgt godt betalte jobber i næringslivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lista over de politiske stjerneskuddene som har forlatt parti og politikk til fordel for penger og næringsliv de siste åra er lang, og kan lett gjøres lengre.

- Mange av dem som går inn i politikken i dag, er unge folk. De har ikke et evig liv i politikken som sitt mål, sier professor i statsvitenskap Trond Nordby.

- De bruker politikken som et springbrett videre i karrieren, mener han.

Gjennomsnittsalderen på Stortinget har gått ned de siste åra. Unge folk kommer inn i politikken, men hopper raskt av igjen. Lojaliteten er svekket, sier Nordby, som tror partiene nominerer unge blant annet fordi de gjør seg godt på tv.

- De karismatiske egenskapene og trynefaktoren betyr stadig mer. Dermed velges det inn politikere som verken har partiet eller saken som sitt store mål her i livet, sier professoren og frykter at utviklingen fører til at idealene dør.

- Det er en fare for det, ja.

- Velger penger

En lang rekke av de «politiske avhopperne» har de siste åra valgt å gå til godt betalte jobber i informasjonsbransjen. Noen, som Grete Faremo og Kaci Kullmann Five, har fått sentrale posisjoner i større selskaper.

Årsakene til bruddet med politikken varierer. Enkelte av avhopperne har gått lei av tregheten i det politiske systemet, andre er lei av vandringen i skyggenes dal.

Nær samtlige går opp i lønn når de bytter jobb.

- Jeg tror vel at det i dag ikke er noen som sier nei til å tjene mer penger. I valget mellom en godt betalt og en mindre godt betalt jobb, velger de den første - selv om den ikke skulle være den mest interessante.

- Men det kan vel tenkes at avhopperne har noe positivt å tilføre norsk næringsliv?

- Det tror jeg helt sikkert de har. Det er ikke til å undres over at informasjonsfirmaene søker å knytte til seg mennesker som vet hva som foregår i politikken, framholder Trond Nordby. DISSE HAR HOPPET:

Kaci Kullmann Five

Inntekt: 1 441 400

Formue: 1 743 000

Skatt: 715 330

Etter å ha vært statsråd, Høyre-leder og 16 år på Stortinget fant Kaci endelig veien til det private næringslivet. Etter en svipptur innom konsulentfirmaet European Public Policy Advisors ble hun konserndirektør i Kjell Inge Røkkes Aker RGI (slutter ved nyttår). De tre siste årene har den prateglade ekspolitikeren utad stort sett nøyd seg med kommentaren «ingen kommentar».

Men godt betalt har det vært.

Jan-Henry T. Olsen

Inntekt: 789 000

Formue: 0

Skatt: 384 933

Var en høyt profilert fiskeriminister i åra 1992 til 1996. Sto ansvarlig for de viktige fiskeriforhandlingene med EU i forbindelse med de norske medlemskapsforhandlingene. Da han forlot departementet høsten 1996, skapte han seg sin egen karriere som investor og profesjonell styremann/styreformann i norske fiskeribedrifter. Er i dag en av Nord-Norges viktigste aktører i bransjen.

Pål Atle Skjervengen

Inntekt: 1 747 300

Formue: 0

Skatt: 934 940

Var en av Carl I. Hagens kronprinser i Frp. Nestformann i 1989- 91, trakk seg fra politikken etter bare én periode på Stortinget. Informasjonsrådgiver i det strategiske og politiske rådgivningsfirmaet Konsensus fra 1993 til 1996. Adm.dir. i Vinmonopol-konkurrenten Vincompagniet fra 1996 til februar i år, da han kom tilbake i ledelsen for Konsensus. Dette firmaet har blant annet tatt initiativet til Næringsliv for arbeidsinnvandring, et nettverk av norske bedrifter som vil øke arbeidsinnvandringen til Norge. Konsensus eier selskapet Flyktningbistand, som driver asylmottak. Før høstens valg var Skjervengen en av rådgiverne for Venstres Oslo-kandidat Odd Einar Dørum.

Michael Tetzschner

Inntekt: 9 08 000

Formue: 0

Skatt: 472 690

En av Høyres mest profilerte Oslo-politikere de siste tiåra. Var medlem av Oslo bystyre fra 1975, nestleder i byrådet 1986- 89. Byrådsleder 1989- 91, kommunalråd i Oslo 1992- 95. Da hoppet han av politikken og ble direktør ved Handelshøyskolen BI, inntil han i 1998 overtok som administrerende direktør i markedsanalysebyrået Feedback Research. Beholdt denne jobben inntil i fjor, da han gikk av på grunn av svake økonomiske resultater og intern uenighet om

Feedbacks videre strategi. Samarbeider med investor Einar Chr. Nagell-Erichsen i Det norske kinoselskap, som planlegger en privat, nasjonal kinokjede. Har det siste året hatt en tøff jobb som styreleder i utskjelte Oslo Sporveier. Samboer med utdanningsminister Kristin Clemet.

Marvin Wiseth

Inntekt: 875 800

Formue: 0

Skatt: 415 872

Startet sin yrkeskarriere i Fokus Bank, og var etter eget utsagn «ingen stor suksess». Seinere ble han informasjonssjef ved Aker-bedriften Trondheim Mekaniske Verksted (nå nedlagt). Innvalgt i Trondheim bystyre for Høyre i 1976. Først i den tredje perioden, over ti år seinere, fikk han viktige oppgaver, som kommunalråd og seinere svært populær ordfører, fra 1990 til 1998. Hele Trondheim er på fornavn med Marvin, som i dag er konserndirektør i Sparebanken Midt-Norge, med informasjon og samfunnskontakt som arbeidsområder. Han har en rekke tunge verv i kulturlivet, og er medlem av Pressens Faglige Utvalg - og Norsk Toillingforbund.

Sten Helland

Inntekt: 1 092 400

Formue: 0

Skatt: 594 092

Helland & Partnere heter Sten Hellands hverdag i dag. Tidligere het den Arbeiderpartiet. Som tidligere statssekretær ved statsministerens kontor, leder for Arbeiderpartiets sekretariat i Stortinget, personlig rådgiver for Thorbjørn Jagland og politisk rådgiver i Stortinget kjenner han partiet bedre enn de fleste. Før han startet sitt eget PR-byrå, var Helland både administrerende direktør i Burson-Marsteller og medlem av ledergruppa i Geelmuyden.Kiese.

Erlend Rian

Inntekt: 551 000

Formue: 111 000

Skatt: 237 645

Administrerende direktør i Destinasjon Tromsø siden 1996. Som ordfører i Tromsø i hele 16 år fram til 1995 satte han byen på kartet, og gjorde seg til en lokal kjendis som alle er på hils med. Tidligere nestleder i Høyre, leder av Høyres valgkomité og medlem av sentralstyret. Startet sin yrkeskarriere med befalsskole i Forsvaret i indre Troms, og har hatt et utall verv. Nå har han ett igjen - styrelederjobben i Luftfartsverket. Driver næringsutvikling og markedsfører nordlysturisme i Destinasjon Tromsø.

Ingve Iversen

Inntekt: 145 500

Formue: 97 000

Skatt: 49 082

Stavangerg utten Ingve Iversen ble formann i Norges Kommunistiske Parti allerede som 18-åring. Så dro han til kommunistbastionen Cuba, hvor han vanket i kretsen rundt Fidel Castro. Iversen har også møtt statsledere som Kim Il Sung og Yassir Arafat i løpet av sin politiske karriere. Men illusjonene brast. Kommunisten hoppet av til Norge, Arbeiderpartiet og det private næringsliv. Etter å ha drevet sitt eget reisebyrå med Cuba-turer, er han nå reisekonsulent i Ticket reisebyrå med ansvar for blant annet Midtøsten.

Finn Kristensen

Inntekt: 1 174 200

Formue: 1 587 000

Skatt: 931 980

En av tidligere statsminister Gro Harlem Brundtlands mest betrodde statsråder. Var industriminister, næringsminister, olje- og energiminister og nærings- og energiminister i åra 1986 til seinhøstes 1993. Deretter skapte han seg sin egen karriere som konsulent, lobbyist og profesjonell styremedlem/styreformann i både privat og offentlig virksomhet. Ansett som en av landets dyktigste lobbyister.

Paul Chaffey

Inntekt: 727 300

Formue: 0

Skatt: 345 354

Den unge SV-eren gjorde kometkarriere i partiet, men hoppet av etter to perioder på Stortinget. Ble hentet til toppjobb og ditto gasje i Statoil, men forlot i høst selskapet til fordel for NHO. I dag er han administrerende direktør for den nystiftede landsforeningen for IKT- og kunnskapsbedrifter, Abelia.

Ove Gusevik

Inntekt: 8 014 200

Formue: 8 007 000

Skatt: 3 620 355

Mer kuriøst kan nevnes at Ove Gusevik, en av Chaffeys samtidige i ungdomsorganisasjon Sosialistisk Ungdom, i dag er blant landets best betalte som direktør for meklerhuset First Securities.

Eivind Reiten

Inntekt: 3 108 800

Formue: 2 494 000

S katt: 1 636 023

Generaldirektør i Norsk Hydro, og en av gullguttene i norsk politikk og næringsliv. Utdannet sosialøkonom. Startet sin karriere som leder i Senterungdommen, og har vært sekretær for Senterpartiets stortingsgruppe. Statssekretær i Finansdepartementet fra 1983 til 1985, og statsråd to ganger - fiskeriminister 1985- 1986 og olje- og energiminister 1990- 1991. Ansatt i Hydro-systemet siden 1986, hvor han lenge var sett på som kronprinsen. Overtok ledelsen av Norges største børsnoterte selskap i mai i fjor, da Egil Myklebust gikk av.

Rune Bjerke

Inntekt: 1 929 000

Formue: 0

Skatt: 1 033 299

Administrerende direktør i energiselskapet Hafslund, tidligere styremedlem i Statoil og Storebrand. Har Master-grad i Public Administration fra Harvard University i USA. Jens Stoltenbergs gode venn har lang politiske erfaring, som personlig rådgiver for olje- og energiminister Arne Øien, tidlig ere finansbyråd for Ap i Oslo og sekretær i Oslo Ap. Mange års fartstid i norsk næringsliv, blant annet i Aker-bedriften Scancem. Sønn av LOs tidligere sjeføkonom Juul Bjerke. Hans søster Siri har vært statssekretær og miljøvernminister. Rune Bjerke omtales som en av norsk næringslivs gullgutter.

Signe Horn

Inntekt: 459 200

Formue: 253 000

Skatt: 185 986

Med sine brede bakgrunn fra Arbeiderpartiet ble Signe Horn hentet til Woldsdal & Partnere. Horn har blant annet vært byrådssekretær for finansråd Rune Bjerke, politisk rådgiver for næringsminister Jens Stoltenberg og byråd i Oslo for barn og utdanning.

Jan Erik Fåne

Inntekt: 914 500

Formue: 0

Skatt: 504 468

Et av stjerneskuddene i Frp's stortingsgruppe i perioden 1989- 93. Men Fåne, som i en løpeseddel markedsførte seg selv under tittelen «Hvem fae n er Fåne», nøyde seg med én periode. Siden har han tjent store penger i PR-bransjen. Først i Geelmuyden.Kiese, hvor han både var styremedlem og med i ledergruppa, nå som partner i Woldsdal & Partnere.

Ted Hanisch

Inntekt: 638 000

Formue: 0

Skatt: 270 060

I fjor høst måtte Teodor Harald Hanisch trekke seg som arbeidsdirektør, etter påstander om juks i Aetat. Det ble hevdet at landets arbeidskontorer over tid hadde blåst opp antall formidlinger og diktet opp ledige stillinger for å «vise til gode tall». Startet tidligere i år konkurrerende virksomhet sammen med selskapet Norgesinvestor. Med Karl Glad som styreformann driver han rekrutterings- og rådgivningsselskapet Personalhuset. Hanisch har ledet Institutt for samfunnsvitenskap, var i tre år statssekretær hos Gro Harlem Brundtland, og bygde seinere opp tenketanken «Cicero», som nøt betydelig internasjonal anerkjennelse.

Tor Mikkel Wara

Inntekt: 1 933 800

Formue: 0

Skatt: 947 838

Den rappkjefta, intelligente og (en smule) arrogante nordlendingen var lenge Carl I. Hagens kronprins i Frp. Men maktkampen i partiet endte med at Wara valgte næringslivets vei. Som han selv har sagt det:

- Jeg ble politiker først, for deretter å gå ut i næringslivet. Det ville vært en perfekt avslutning å gjøre ferdig studiene som pensjonist.

Etter fire år i Geelmuyden.Kiese startet Tor Mikkel Wara sitt eget PR-byrå, Madland & Wara. Siden har pengene strømmet inn.

Rune Gerhardsen

Inntekt: 913 700

Formue: 176 000

Skatt: 429 498

Den frittalende Ap-politikeren var byrådsleder i Oslo fra 1992 til 1997 før også han ble slukt opp av faktureringsmaskinene i PR-bransjen. I dag jobber han som godt betalt rådgiver i Geelmuyden.Kiese.

Lars Erik Grønntun

Inntekt: 1 046 900

Formue: 235 000

Skatt: 668 091

Grønntun ledet Fremskrittspartiets Ungdom og var også spådd en lysende politikerkarriere. Isteden ble han daglig leder og partner i sitt eget kommunikasjonsbyrå, Gambit. Grønntun leder også bransjeorganisasjonen Norske Informasjonsrådgivere (NIR).

Arent M. Henriksen

Inntekt: 785 300

Formue: 0

Skatt: 389 140

Den tidligere SV-politikeren arbeider som rådgiver ved SIVA Miljø og Energi i Trondheim. Blir fra årsskiftet styreleder ved det nye regionssykehuset i Trondheim (RiT). Var styreleder i NSB inntil han ble sparket sammen med resten av NSB-styret i oktober i fjor, etter et helvetesår som omfattet Åsta-ulykken, propanbrannen på Lillestrøm og alvorlige problemer med Signatur-togene. Er fortsatt styreleder ved Fosen Mek. Verksteder, som bygger det luksuriøse leilighe tsskipet «The World of ResidenSea». Ledet et gassutvalg nedsatt av Landsorganisasjonen og Arbeiderpartiet. Henriksen har hatt 12 år på Stortinget for SV etter at han første gang ble valgt i 1973. Etter åra i rikspolitikken har han vært generalsekretær i Norges Fiskarlag og daglig leder av skipsverftet Fosen Mek. Verksted.

Grete Faremo

Inntekt: 1 601 900

Formue: 0

Skatt: 839 836

Grete Faremo fikk med seg tre statsrådsposter før Thorbjørn Jagland ba henne rydde skrivebordet i 1996. Året etter ble juristen Faremo direktør i Storebrand. Der er hun fortsatt, med ansvar for forretningsutvikling i Storebrand ASA.

Morten Steenstrup

Inntekt: 15 391 400

Formue: 33 823 000

Skatt: 7 986 504

- Da folk kalte meg «Morten Klatremus», visste de ikke at jeg allerede da ville ut av politikken, skal Morten Steenstrup ha sagt til Tønsbergs Blad. Den meget erfarne forretningsadvokaten var i en årrekke stortingsrepresentant for Vestfold Høyre, og sågar statssekretær under finansminister Rolf Presthus.

De siste årene har han vært blant landets mest etterspurte og best betalte jurister i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange. Og som han selv sier det: - Jeg tror jeg har mer makt i dag enn jeg hadde som stortingsrepresentant.

Halvor Stenstadvold

Inntekt: 14 734 200

Formue: 3 908 000

Skatt: 8 127 794

Halvor Stenstadvold har i ti år arbeidet i sentrale posisjoner i Orkla - i dag som en av tre administrerende direktører. Men Stenstadvold har også en politisk fortid. Han har vært statssekretær i Willoch-regjeringen (hos Astrid Gjertsen i Forbruker- og administrasjonsdepartementet), Høyre-ordfører i Bærum og fylkespolitiker.

Anders Tallerås

Inntekt: 2 2 05 300

Formue: 8 218 000

Skatt: 794 734

Var stortingsrepresentant for Høyre fra 1977 til 1997, Høyres parlamentariske leder fra 1989. Tallerås sier til Dagbladet at han siden han forlot Stortinget, har brukt sin tid på styrearbeid, rådgiving og investeringer. Styrevervene gjelder små og mellomstore bedrifter, vesentlig i hjemfylket Møre og Romsdal.

Tallerås vil ikke kommentere sine inntekts- og formuesforhold, men sier at 2000 «var nok et spesielt godt år».

John G. Bernander

Inntekt: 2 793 200

Formue: 1 528 000

Skatt: 1 461 382

Stortingsrepresentant for Høyre fra 1989 til 1993 da han overraskende ikke ville ta gjenvalg. Begynte i stedet som direktør i assuranseselskapet Gard i Arendal. Var nestleder i Høyre fra 1991 til 1994 og etter manges oppfatning klar kandidat til å overta ledervervet i partiet.

Ble ny kringkastingssjef i år.

Petter Thomassen

Inntekt: 523 000

Formue: 2 719 000

Skatt: 242 406

Stortingsrepresentant for Høyre fra 1977 til 1997. Industriminister i Willoch-regjeringen 1985- 86 og næringsminister i Syse-regjeringen 1989- 90.

Har hatt en lang rekke verv i styrer og råd, og er fortsatt styreleder og medlem av både offentlige og private institusjoner. Har gitt ut 11 bøker.

Johan C. Løken

Inntekt: 591 200

Formue: 3 368 000

Skatt: 292 290

Stortingsrepresentant for Høyre fra 1981 til 1989. Landbruksminister i Willochs Høyre-regjering 1981- 83.

Han arbeider i dag innenfor tre hovedområder: Er engasjert i egne jord- og skogbrukseiendommer og småbedrifter, har forskjellige styreverv, er bl.a. styreleder i skogeiernes forsikringsselskap Skogbrann, og har dessuten et eget konsulentselskap hvor Norges Rederiforbund er hovedoppdragsgiver.

HOPPER FRA POLITIKK TIL PENGERE: Stadig flere norske toppolitikere skaffer seg godt betalte jobber i næringslivet.
FRA POLITIKK TIL PENGER: Kaci Kullmann Five.
FRA POLITIKK TIL PENGER: Jan-Henry T. Olsen.