Hopper fra politikk til penger

PERSONLIG PENGEPOLITIKK: Utsikter til en lysende politisk karriere er ikke lenger nok for norske politikere. I høyt tempo har personligheter som Kaci og Jan-Henry hoppet av - og isteden valgt godt betalte jobber i næringslivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lista over de politiske stjerneskuddene som har forlatt parti og politikk til fordel for penger og næringsliv de siste åra er lang, og kan lett gjøres lengre.

- Mange av dem som går inn i politikken i dag, er unge folk. De har ikke et evig liv i politikken som sitt mål, sier professor i statsvitenskap Trond Nordby.

- De bruker politikken som et springbrett videre i karrieren, mener han.

Gjennomsnittsalderen på Stortinget har gått ned de siste åra. Unge folk kommer inn i politikken, men hopper raskt av igjen. Lojaliteten er svekket, sier Nordby, som tror partiene nominerer unge blant annet fordi de gjør seg godt på tv.

- De karismatiske egenskapene og trynefaktoren betyr stadig mer. Dermed velges det inn politikere som verken har partiet eller saken som sitt store mål her i livet, sier professoren og frykter at utviklingen fører til at idealene dør.

- Det er en fare for det, ja.

- Velger penger

En lang rekke av de «politiske avhopperne» har de siste åra valgt å gå til godt betalte jobber i informasjonsbransjen. Noen, som Grete Faremo og Kaci Kullmann Five, har fått sentrale posisjoner i større selskaper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer