Hopper på ny pol

Tre av fallskjermvennene omkom under ekspedisjonen til Sydpolen i fjor. Men for Trond Jacobsen og Morten Halvorsen endte tandemhoppet bra. Nå forsøker de seg igjen med polar rekordhopping, denne gangen på Nordpolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En østerriker og to amerikanske fallskjermhoppere mistet livet da de var med på en internasjonal fallskjermekspedisjon til Antarktis i desember.

Nordmennene Trond Jacobsen (32) og Morten Halvorsen (37) overlevde sitt spektakulære tandemhopp. Historiens første i sitt slag.

Fra pol til pol

Nå skal de forsøke et nytt polartandemhopp. Like over påske drar de to med fly til Canada hvor de seinere skal gå ombord i det samme fly som skal hente den norske nordpolekspedisjonen «Nordpolexpressen» ut fra polpunktet.

- Vi blir med inn, lander på isen og klargjør flyet. Deretter tar vi av på nytt og stiger til minst 8000 fot - men helst ytterligere 1000 fot til, forteller Trond Jacobsen til Dagbladet.

- Dermed er det klart for hoppet, som gjør at vi blir de første i verdenshistorien som tandemhopper over begge polpunktene, sier Jacobsen.

- Familiene våre synes det er litt tidlig å dra ut på nytt polhopp, men de har vennet seg til tanken og forstår at dette er den store drømmen.

På tynn is

Undersøkelsen etter dødshoppene på Sydpolen tyder på at manglende surstoff og manglende automatisk fallskjermutløser kostet de tre andre hopperne livet.

Bare tre av seks hoppere overlevde hoppet, som ble gjennomført i minus 60 grader.

- Fordi polisen på Nordpolen, i motsetning til Sydpolen, er så tynn og vi skal hoppe fra samme høyde over isen som sist, trenger vi denne gangen ikke ekstra oksygentilførsel, sier Jacobsen.