Hopper verden rundt

Oldemor Solveig Skaar Pedersen (83) skal nå reise jorda rundt for å hoppe i fallskjerm. Sitt livs første hopp gjorde hun i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Det kan ikke være langt unna at den strikkende oldemoren fra Fyllingsdalen er Norges sprekeste 83-åring. Lysten til å hoppe i fallskjerm har hun hatt så lenge hun kan huske:

- Hver gang jeg så et fly, fikk jeg lyst til å hoppe ut derfra.

Forrige måned hoppet hun i Tyrkia, og om noen dager går turen til Thailand for hopping der. De neste hoppene skjer i Japan og New Zealand. Hun snuser også på India og Russland.

God terapi

Solveigs avdøde ektemann ville ikke at fruen skulle bli en luftas baronesse.

- Han ba meg om å være så snill å holde meg unna det der. «Men jeg kommer jo ned igjen,» sa jeg til ham. «Ja, men du vet ikke hvordan,» svarte han. Men du vet, jeg har hatt lyst til dette hele livet.

Da Solveig mistet mannen sin i fjor høst, så hun etter utveier for å dempe sorgen.

- Det var ensomheten etter at mannen min døde som drev meg til dette. Jeg gikk med nokså stygge tanker, og hadde ikke lyst til å leve lenger. Men så kom jeg på å prøve fallskjerm.

Det skulle vise seg å bli helt riktig terapi. Etter jomfruhoppet i tandem i Voss i sommer, ble hun fullstendig hektet. Det la ikke noe demper at hun pådro seg ankelbrudd ved landingen.

Uten strikketøy

- Jeg følte at det var noen som tok tak i hånda mi der opp. Familien min lurte på hva som hadde skjedd, jeg lyste slik opp igjen. Jeg fant rett og slett ut at livet har en verdi. Men jeg skulle gjort dette lenge før, sier 83-åringen.

Nå tar hun igjen det tapte. Den eneste bekymringen er den lange flyturen til Thailand, uten strikketøy. Hun har strikket kofter for Norsk Håndstrikk i 52 år. Men det hjelper lite for sikkerhetsvurderingen i internasjonal luftfart. Strikkepinner er potensielt drapsvåpen.

- 15 timer i lufta uten strikketøy. Huff, det blir lenge.

HELT HEKTA: Om noen dager tar Solveig Skaar Pedersen turen til Thailand for å hoppe i fallskjerm. Til sammen regner hun med å gjennomføre ti hopp verden rundt.
<B>HOPPER SOM TERAPI:</B> Etter at Solveig Skaar Pedersen mistet mannen sin har hun begynt å hoppe i fallskjerm.