Hoppet av i Norge - dømt i England

LONDON (Dagbladet): KGB-spionen Mikhail Butkov, som hoppet av i Norge og flyttet til England, er dømt til tre års fengsel i sitt nye hjemland. Butkov fikk ny identitet og hemmelig adresse etter at han ble avhopper. Nå er hans nye identitet kjent som Michael Newman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mikhail Butkov ga norsk og britisk overvåkingspoliti viktige informasjoner da han hoppet av fra sin KGB-jobb ved den sovjetiske ambassaden i Oslo i 1991. Etter at han flyttet til England, skrev han en bok om sine år som spion i Norge, og boka ble utgitt i Norge for noen år siden.

Mikhail Butkov er dømt til tre års fengsel, og kona, Maria Gremitskikh, er dømt til 18 måneders fengsel.

Butkov skal, ifølge dommen fra Isleworth Crown Court i England, ha bedratt en lang rekke russiske firmaer og forretningsfolk.

Bare bløff

Butkov, hans kone, Igor Falkovsky og Svetlana Kouznetsova skal ha bedratt 700 russiske forretningsfolk for nesten 17 millioner kroner.

Den tidligere spionen ledet firmaet International School of Finance and Management. Firmaet inviterte russiske selskaper til å delta på seminarer hvor flere av verdens fremste forretningsgenier fra Harvard og Yale University og London School of Economics skulle holde foredrag.

En påkostet brosjyre ble trykt i England og distribuert til en lang rekke selskaper i Russland. Og responsen var fenomenal. Hele 1450 mennesker meldte seg interessert, og betalte 13 000 kroner for to uker.

Alle påmeldte skulle bli fraktet til USA, der de skulle tilbringe kurstida. I tillegg var det også muligheter for å få støtte til videre kurs, og en viss åpning for vestlige investeringer i russiske selskaper.

Problemet var bare at de solgte kursene ikke fantes.

Engelsk politi har sporet penger over store deler av verden, blant annet i Sveits og de britiske kanaløyene. Politiet opplyste at mesteparten av pengene er funnet, og vil bli betalt tilbake.